2018.05.04. 08:00
Disznóvágást tartottak május elsején Kustánszegen
A hagyományoknak megfelelően idén is disznóvágással ünnepelték Kustánszegen a május 1-jét.
A hús feldolgozását a helyiek végezték Fotó: a szerző
A reggeli órákban kezdődött a disznóvágás és a hús feldolgozása, amit a helyiek végeztek. Délután Bécs Tiborné polgármester köszöntötte az ünneplőket, beszédében elmondta, hogy a tavasz legszebb hónapja talán a május, melynek legkedvesebb kezdete a közös ünneplés, s rámutatott: a közösség fejlesztésében nagy szerepet játszik egy ilyen nap is. A helyi hagyomány része, hogy a reggeli órákban közösen kezdenek el dolgozni azért, hogy a nap végén együtt ülhessenek le az asztalhoz, és ünnepeljék közös munkájukat. A disznótoros vacsora magába foglalja a hagyományoknak megfelelő ételeket, mint a hús- és káposztaleves, véres és májas hurka, kolbász, sült és rántott hús. A vacsorát követően a helybeliek folytatták az ünneplést beszélgetéssel, nótázással.