Ünneplés

2018.05.04. 08:00

Disznóvágást tartottak május elsején Kustánszegen

A hagyományoknak megfelelően idén is disznóvágással ünnepelték Kustánszegen a május 1-jét.

Miklovics Mietta

A hús feldolgozását a helyiek végezték Fotó: a szerző

A reggeli órákban kezdődött a disznóvágás és a hús feldolgozása, amit a helyiek végeztek. Délután Bécs Tiborné polgármester köszöntötte az ünneplőket, beszédében elmondta, hogy a tavasz legszebb hónapja talán a május, melynek legkedvesebb kezdete a közös ünneplés, s rámutatott: a közösség fejlesztésében nagy szerepet játszik egy ilyen nap is. A helyi hagyomány része, hogy a reggeli órákban közösen kezdenek el dolgozni azért, hogy a nap végén együtt ülhessenek le az asztalhoz, és ünnepeljék közös munkájukat. A disznótoros vacsora magába foglalja a hagyományoknak megfelelő ételeket, mint a hús- és káposztaleves, véres és májas hurka, kolbász, sült és rántott hús. A vacsorát követően a helybeliek folytatták az ünneplést beszélgetéssel, nótázással.

A hús feldolgozását a helyiek végezték Fotó: a szerző

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában