Civil tudósítónktól

2018.04.27. 13:00

Nemzetközi borversenyt rendezett a zalaszentgróti Zalai Borút Egyesület

A Zalai Borút Egyesület a 18., a Zalaszentgróti Hegyközséggel együtt pedig 4. alkalommal rendezte meg a nemzetközi borversenyt az elmúlt hét péntekjén a Civil Turisztikai Centrum Kisszentgróti Borházában.

Németh Károlyné Anikó, titkár

Értékelnek a bírálóbizottság tagjai Fotó: Zalai Borút Egyesület

A meghívott vendégek sorában ezúttal a horvát Krizevci székelyű „Bilikum” Szőlő és Bortermelők Egyesületének tagjai és szlovén partnerek is helyet foglaltak.

Április 20-án gyűltek össze a bormintáikat magukkal hozva a zalai és a határon túli résztvevők: a dobronaki borászok (Szlovénia), a ludbergi borászok és a Krizevciből jött szőlészek. Az egybegyűlteket Varga Eszter, a Zalai Borút Egyesület elnöke és Bangó Bernadett, a Zalaszentgróti Hegyközség elnöke köszöntötte. A versenyre összesen 156 minta érkezett a benevezett 65 termelőtől, ebből 5 minta szlovén, 12 minta horvát volt. A fehérborokat 101 minta, a gyöngyözőket kettő, a rozé típusúakat 15, míg a vörösborokat 38 minta képviselte.

Értékelnek a bírálóbizottság tagjai Fotó: Zalai Borút Egyesület

A bírálóbizottságnak, élén az elnöki posztot betöltő Kulka Gáborral, tehát akadt dolga bőven. A szakmai bírálat végül a következő döntést hozta: arany minősítést nyert 39 darab minta, ezüstöt 67 darab, bronzot pedig 38 minta. Kilenc oklevelet nyújtottak át a bírálók.

A Zalai Borút Egyesület 2018. évi legjobb fehérbora Kuprivecz József letenyei borász 2017-es Cserszegi fűszerese lett, a legjobb vörösbornak pedig Varga László (László pince Zalaegerszeg) 2015. évi Békavére bizonyult. A program során kiválasztották Zalaszentgrót város idei borait is. Fehérbor: Dóka Éva pincészet Nektár bora, vörösbor: Keszler birtok 2016. évi Merlot-cabernet-sauvignon, és a rozé: Dóka Éva pincészet „Én rozém” bora lett. A hivatalos értékelésre a májusi szakmai napon kerül sor, ekkor adják át az okleveleket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában