Csomagoló berendezés

2018.04.04. 11:02

Necchálóba kerülnek a zöldségek Kerecsenyben

Immár nem okoz gondot a faluban, mibe s hogyan csomagolják az önkormányzat földjein betakarított terményeket. Az idei Start munkaprogram jóvoltából, közel 800 ezer forintért, zöldségcsomagoló berendezést vásároltak.

Szabó Zsófia

Fotó: Szabó Zsófia/Zalai Hírlap

Az eszköz működtetése egyszerű, sőt, a munkát is meggyorsítja. A berendezéssel úgynevezett necchálóba tudják adagolni, majd pedig csomagolni a kívánt mennyiségű krumplit, hagymát, káposztát.

Fotó: Szabó Zsófia/Zalai Hírlap

Réti Alfréd, Kerecseny polgármestere elmondta: a földeken termelt zöldségek nagy részét értékesítik. Ezért a csomagoló-berendezés nagy segítséget nyújt a porciózásban. Nem csak esztétikus lesz az eladásra szánt termék, a háló meg is védi a benne zöldségeket a külső sérülésektől.

- Már régóta terveztük a csomagológép vásárlását – jelezte a falu vezetője. – A Start-program eszközbeszerzésére elkülönített 8 millió forintos keretből erre is tudtunk fordítani. Vetőmagot, csomagolóhálót, műtrágyát, növényvédő szereket is ebből vettünk. Azonban nem csak támogatásból, saját forrásból is fordítunk fejlesztésekre – részletezte Réti Alfréd. Hozzátette: az eladott termények árából hamarosan bakháthúzót vásárolnak, amit a földművelés során hasznosítanak. Több, mint 800 ezer forintba kerül a berendezés, amivel kellő szélességű ágyásokat tudnak kialakítani a paprikának, a káposztának és a babnak is.

- Ha az égiek kegyesek lesznek hozzánk, idén is szép termést tudunk majd folyamatosan betakarítani – folytatta. – Több, mint 5 hektár a kezelésünkben lévő földterület, melyet a közfoglalkoztatottak művelnek meg. A gyümölcsös mellett nagyobb részt zöldségeket termelünk. 1500 fej salátát már kiszedtünk a földből és el is adtuk. Burgonya is sok terem majd, remélhetőleg. A szabadföldön lévők mellett fóliában is nevelünk krumplit. A palánta keltető is megkönnyíti a munkánkat, többek közt a paprika, a paradicsom, a káposzta palánta növekedésének meggyorsításában. Jelenleg 3 nagy fóliasátrunk van, ám a jövőben újabbakat létesítenénk – összegezte Réti Alfréd, aki megjegyezte: az idei munkaprogram támogatásából 20 ember foglalkoztatására kaptak támogatást. Azonban, mivel sok a teendő, további szakképzett munkaerőre is nagy szükségük volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában