Megosztják a tapasztalataikat

2018.04.26. 14:39

Háztáji praktikákról tartanak foglalkozásokat az új miháldi klubban

Néhány helyi lokálpatrióta összefogásából a napokban főleg a háztáji praktikákat és ismereteket bemutató klub alakult.

Benedek Bálint

Kivételes összefogásból alakult meg a klub. Balról: Balogh Györgyné, Gerő Sándor, Illés Péterné Katalin, Göncz Etelka, Illés Péter és Katona Péter egy kosár medvehagymát tanulmányoznak Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A miháldi Bognár Mária, Hári Gábor és Illés Péterné Katalin együtt elhatározták, hogy az évek során elsajátított és leginkább bevált ismereteiket, tapasztalataikat átadják a település lakóinak.

- A helyi asszonyok gyakran kérdezték, hogy miként tartósítom a lekvárokat vagy épp mitől lesz sűrű a szörpöm – mesélte Illés Péterné Katalin. – Az viszont sokkal hasznosabb, ha együtt beszéljük át a főzőtudományunkat, ebben a közösségben pedig különféle érdekes praktikáinkat megoszthatjuk egymással.

Kivételes összefogásból alakult meg a klub. Balról: Balogh Györgyné, Gerő Sándor, Illés Péterné Katalin, Göncz Etelka, Illés Péter és Katona Péter egy kosár medvehagymát tanulmányoznak Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A művelődési házban kaptak helyet

A komoly elhatározást tettek követték. A maroknyi csapat felkereste a polgármestert, Gerő Sándort, aki nyitott volt az ötletre. Mi több, a művelődési ház egyik termét, valamint a volt iskola teljesen felszerelt tankonyháját a rendelkezésükre bocsátotta.

- Ha ez a társaság a jövőben életképes lesz, sokan látogatják, s megszeretik a településen, akkor egyesületi formába öntenénk – tette hozzá Gerő Sándor. – Az első alkalommal 18 fő találkozott, eljöttek családok, sok az érdeklődő is, ezért reméljük kicsit megmozdíthatjuk a helyi közösségeinket.

Tervek a jövőben

A településvezető üdvözölte, hogy a tervek szerint a foglalkozások sokrétűek lesznek, ami valódi szaktudással vértezi fel a látogatókat.

- Az elképzelésünk szerint ebben a társaságban nemcsak a sütésről és a befőzésről beszélünk, hanem bizonyos időszakonként a tagok közül néhányan felkészülnek például az idény jellegű növények élettani tulajdonságaiból – folytatta Katalin. – Az első alkalommal az ibolya és rebarbara kevésbé ismert tulajdonságairól tartottam előadást. Természetesen a minden héten pénteken 18 órakor kezdődő klubnapok ingyenesen látogathatók. A következő hetek intenzívek lesznek, hiszen a konyhákba „beköltözött” a medvehagyma, de hamarosan virágzik a bodza és az akác.

Katalin azt is szeretné még elérni, hogy a legidősebb korosztály kimozduljon otthonról. Akik kivételes „kincseket” őriznek magukban, a kezükben, amit jó lenne ha átadnának a fiatalabb generációnak, hogy azok tovább örökítsék a tradíciókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában