1848 emléke

2018.03.08. 15:00

A Muravidéken is ünnepel a magyarság

Már e hét végén, pénteken este elkezdődnek az 1848-as magyar forradalom 170. évfordulója tiszteletére szervezett ünnepségek a Muravidéken.

Gyuricza Ferenc

Ennek legfőbb oka, hogy Szlovéniában március 15. nem ünnepnap, ezért a magyarlakta, kisebb településeken a megemlékezéseket rendszerint a forradalom évfordulóját megelőző, illetve az azt követő hétvégékre teszik.

Ezúttal az első ünnepségre a korábbi gyakorlattól eltérően nem az őrségi Hodoson, hanem Dobronakon, azaz a történelmi Hetés központjában kerül sor. A helyi művelődési házban március 9-én 20 órakor rendeznek ünnepi műsort.

Szombaton Hodoson, valamint Kóton tartanak megemlékezést. Az utóbbi helyszínen testvértelepülési programmal kötik össze az ünnepséget, amelyen így a zalai Külsősárd önkormányzata, továbbá lakosságának egy része is részt vesz. A rendezvény itt 16 órakor kezdődik.

Vasárnapra ugyancsak két megemlékezés jut, Kapcán és Domonkosfán ünnepelnek, ez utóbbi helyszínen a helyi kézimunkaszakkör munkáit bemutató kiállítás társul a prog-ramhoz.

A muravidéki központi ünnepség március 14-én lesz Lendván, ahol a magyar kormányt dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért felelős helyettes államtitkára képviseli

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában