Jó bornak jár az aszfalt

2018.03.15. 16:00

Hogy ne kelljen sárban taposni – Megújulhat a letenyei boronapince

Komfortosabbá tenné a muzeális értékű boronapince környezetét a Letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete.

Horváth-Balogh Attila

Fotó: Archív

Mint azt Somogyi Andrástól, a szervezet elnökétől megtudtuk, szeretnék, ha a boronapincébe érkező vendégek száraz lábbal léphetnének az épületbe.

– A boronapincét a 20. század elején állították a zajki öreghegyre az elődeink – bocsátotta előre Somogyi András. – Az elemeit a béci és a zajki hegyen gyűjtötték össze. A boronapincének megfelelő betonalapot csináltak, majd arra építették fel az épületet értékmentő szándékkal, hogy megőrizzék az utókornak. Az elmúlt években folyamatosan igyekeztünk figyelmet fordítani a megóvására, illetve fejlesztésére. Most azt tervezzük, hogy az ingatlan megközelítését kulturáltabbá tesszük, szeretnénk a Zala Zöld Szíve Leader Egyesület segítségével a pincéhez vezető 20 méteres szakaszon betonos, vagy térköves utat kiépíteni, s tervezzük a pince környezetében lévő, de már rossz állapotú beton lapok, téglák felújítását, térköves cseréjét.

Fotó: Archív

Az elnök azt is jelezte: nemrég került sor a szervezet tisztújító közgyűlésére, melyen a tagság ismét személyét bízta meg az elnöki teendőkkel. Az elnökség összetétele csupán egy ponton változott. Maradt a régi alelnök, Gyergyák László, ismét bekerült az elnökségbe Sós László és Kozári Attila, továbbá új elnökségi tag lett Somogyi Tibor.

Felügyelőbizottságot is választottak, melynek elnöke  Kuprivecz József maradt, Bedő Ferenc és Mirkó János pedig a testület tagja lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában