Szárnyát, vagy a combját?

2018.03.03. 08:00

Balatonmagyaródon tudják: Kiváló étel a galamb

Régen szinte egyetlen paraszti portáról sem hiányozhatott a galamb.

Horváth-Balogh Attila

Fülöp György gyönyörű mondain galambjait eteti Fotó: A szerző

A galambhúsból főzött levesnek a néphit szerint erőt adó hatása volt, nem véletlenül adták ezt például a szülés után lábadozó anyáknak, hogy hamarabb megerősödjenek. S ez a hit nem volt alaptalan, hiszen a galambból főzött gyöngyöző leves beltartalmi értékei páratlanok: fehérjetartalma nagy, zsírtartalma viszont alacsony.

A galamb sok vasat tartalmaz, egyetlen adag mind a nők, mind a férfiak napi vasszükségletét teljes egészében biztosítja, ezen kívül jelentős mennyiségű cinket is található a húsában.

Diétázóknak kiváló. Mindezek okán segíti a betegek felépülését és a zsenge galambhús még a kisdedek hozzátáplálásához is kiváló alapanyag. Manapság a menőbb éttermek kezdik újra felkapni, de sajnos, a vidék, a falun élők még nem találtak rá.

Ennek talán az lehet az oka, hogy az egykoron az állattartás fellegváraiként ismert falvak többségében napjainkban még tyúkot is alig-alig lehet találni. Az emberek elkényelmesedtek (persze, tisztelet a kivételnek), mert sokkal egyszerűbb levenni a konyhakész baromfit az áruházak polcairól, mint etetni, takarítani a tyúkokat (vagy épp a galambokat), aztán levágni és megpucolni őket. S ebben igazuk is van, de mekkora a  különbség a saját hizlalású állat és a boltban vásárolt hús íze között!

Ahol még van hagyománya

Balatonmagyaród azon kevés vidéki települések közé tartozik, ahol még él a baromfi-, azon belül is a díszbaromfi- és galambtartó hagyomány. Közel 10 gazda neveli szeretettel madarait, köztük különféle galambokat, sőt, papagájokat is. A településen nemrég madár- és díszbaromfi kiállítást rendeztek, melynek fő szervezője Varga Zoltán volt, aki úgynevezett texán galambokat tenyészt.

– Tizenéveim elején jártam, amikor elkezdtem galambokkal foglalkozni – idézte fel szenvedélye kezdeteit Varga Zoltán. – Apukám strasszerokat tartott, csakúgy, mint a környéken mindenki. Egy-két kivételtől eltekintve minden háznál volt galamb. A strasszert Morvaországban a florentíni, a begyes és a parlagi galamb keresztezésével tenyésztették ki. Aztán Németországba került, az ottani nemesítők is hozzátettek kicsit, így egy viszonylag nagy testű, tömör testalkatú fajta lett belőle. A texán pedig egy Texasban, a francia mondain és a gazdasági king fajták keresztezésével létrehozott, kifejezetten húsgalamb fajta.

Fülöp György gyönyörű mondain galambjait eteti Fotó: A szerző

Hogy leegyszerűsítsem: ez nemcsak szép, hanem kövér is. A texánból is van egyébként többféle, előbb voltak az amerikai, aztán az olasz fajták, most pedig a franciák a trendik. Merthogy a galambászatban is ugyanúgy vannak divatirányzatok, mint minden másban. Bevallom azonban, engem inkább a fajták húskihozatala érdekel, mert egy parókás galambot csak nézegethetsz – a texánból azonban kerül a tányérodra is.

Varga Zoltántól megtudtuk: az igazi galambász vonzódik a szerencsejátékhoz. Na persze, abból is a szívéhez legközelebb állóhoz: különböző, megítélése szerint jó, azaz arányos, a sztenderd előírásoknak megfelelő testalkatú fajtákat párosít – a végeredmény pedig vagy jobb lesz, mint a szülők bármelyike, vagy rosszabb. Ha rosszabb, megy a levesbe. Szó szerint… Ha jobb, a versenyek, kiállítások ünnepelt sztárja lehet a madár, amely dicsőséget hoz a gazdának.

– Lehet, hogy nyolc fiókából csak egy lesz szép, de lehet, hogy egy sem – magyarázta a férfi. – Hogy megéri-e a kísérletezgetés? Erre nem tudok válaszolni, de azt tudom, ez pont olyan, mint bármilyen más szenvedély, mondjuk, a dohányzás. A különbség annyi, hogy a galambtenyésztés nem rombolja az egészséget, épp ellenkezőleg. Kikapcsolódást nyújt a rohanó hétköznapokban.

Kevés fiatal vág bele

Érdemes lenne tehát minél többeknek ezzel az egészséges hobbival foglalkozni, mégis, valamiért igen kevés a díszmadár- és galambtenyésztők között a fiatal. Mindenesetre a balatonmagyaródiak próbáltak tenni a kedvezőtlen tendencia ellen: az általában hétvégén, 3 napon át tartó kiállításaikon a pénteki kezdőnapokon a gyerekektől nem szednek belépődíjat. Egyelőre azonban nem látszik a pozitív hatás. Talán később…

– Az az igazság, ha a mai középkorosztály, a gyermekes szülők nem mutatnak példát a haszonállat-tartással, akkor az új nemzedékben nem ébred fel a kedv ez iránt – hallottuk már egy másik balatonmagyaródi galambtartótól, Fülöp Györgytől. – Nálam is gyerekkorban kezdődött ez a szenvedély. Emlékszem, a haverokkal az iskolából hazafelé mindig figyeltük, milyen szép galambok voltak az egyes portákon.

A keresztapámtól kaptam egy párral az ősi fajtaként számon tartott pávagalambból, de a lelkemre kötötte, hogy egy ideig ne engedjem ki az istállóból. Aztán valahogy mégis kijött. Egy héten át kerestem, kutattam, de nem találtam meg, valószínűleg valami elvitte. Azóta foglalkozom galambokkal, mindig más fajtával, most éppen mondain-nel és strasszerral.

Varga Zoltán: – Ez olyan, mint bármelyik más szenvedély Fotó: A szerző

Fülöp György elárulta: néha nevet is ad galambjainak. Volt, amit Bukfencnek hívott, egy másikat meg Gurigának – előbbit furcsa mozgása, utóbbit pedig túlsúlya miatt; hiszen inkább gurult, mint ment.

– A mondainek akár 1,2 kilósra is megnőnek – árulta el a férfi, akinek egyébként a fia, a buszsofőr Fülöp Péter is madarász, ő papagájokkal foglalkozik. – Nyilván, a galambcombok nem akkorák, mint egy kakasé, vagy egy pulykáé. Sokan egyébként ezért nem is szeretik, mert nekik kicsi… Az lehet, de az íze! A fiatal galamb húsa omlós és puha, nem is tudom mihez hasonlítani.

Fülöp Györgynek az is meggyőződése, ha többen foglalkoznának galambtartással, jobb lenne a világ. Lehet, mert nem csak ő gondolja így:

„Ahol galamb van, ott szabadság és béke, ott tisztelet és szeretet van, ott a csodaország, ott a meghitt otthon, ott az öreg városok padlásainak tengere…” (Andrea Dee)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában