Régészet

2018.03.27. 17:30

A víz emberi koponyát mosott ki a földből – Avar lovas sírja a zalaapáti horhosban

A bő márciusi csapadék okozhat néha meglepetéseket is, például amikor emberi koponyát mos ki a talajból a homokos horhosban.

Magyar Hajnalka

Bokor Zoltán régésztechnikus, Eke István régész, Takács László régésztechnikus, Simmer Lívia régész, osztályvezető és Samu Zoltán Tamás régésztechnikus a feltárt avar kori lovas-sír mellett. A leleteket dokumentálás után elszállították a helyszínről Fotó: Gallai András

Ez történt ugyanis a múlt héten Zalaapáti hosszúfalui határában, ahol kalandos módon került elő egy avar kori lovas-sír. A történtekről Eke István, a Göcseji Múzeum régésze számolt be a helyszínen. Kiderült az is, a leletmentést némi nem kívánt bonyodalom előzte meg...

- Múlt héten, a Keszthely-Fenékpuszta ásatásunkon sajnos feltörték az egyik kolléganőnk autóját... A helyszínelő rendőrök megemlítették azt is, hogy utánunk Zalaapáti határába vonulnak, mert az erdészektől bejelentés érkezett, hogy a hosszúfalui horhosban a víz egy emberi koponyát mosott ki. Jól jött nekik a velünk való találkozás, mert épp régészt kerestek, aki segítene eldönteni, a rendőrségre tartozik-e az eset, vagy a tudományra – eleveníti fel a múlt szerdai történéseket Eke István. – Átkísértük a rendőröket Zalaapátiba, s mivel egy lókoponyát is találtunk az emberi közelében, azonnal sejthető volt, hogy nem kriminális cselekmény zajlott, hanem egy sír bukkant elő.

Bokor Zoltán régésztechnikus, Eke István régész, Takács László régésztechnikus, Simmer Lívia régész, osztályvezető és Samu Zoltán Tamás régésztechnikus a feltárt avar kori lovas-sír mellett. A leleteket dokumentálás után elszállították a helyszínről Fotó: Gallai András

 

Több izgalom is adódott a munka során

Már az első vizsgálódás felszínre hozta az emberi koponyához tartozó állkapcsot, s a ló zabláját. A régészek beszéltek a település polgármesterével, Vincze Tiborral, aki felajánlotta segítségét, s a későbbiekben gépet is biztosított a munkához.

A lelet körüli izgalmak azonban nem fejeződtek be ennyivel. A környéken három tulajdonosnak vannak földterületei, kettő tudott a felfedezésről, a harmadikhoz azonban nem jutott el a hír. Ő pedig éppen múlt hét péntekére időzítette a birtokához vezető, a vízmosástól erősen megviselt horhos rendbetételét. A régészek, értesülve a fejleményről már szinte lemondtak a leletről, ám nagy szerencsére a földmunkák elkerülték az érintett területet.

Ennyi bonyodalmat követően aztán a keszthelyi Balatoni Múzeum és a zalaegerszegi Göcseji Múzeum szakemberei hétfőn nekiláttak a sír kibontásának, s estére fel is szedték a precízen dokumentált sírban talált összes csontot és leletet. De mi is bukkant felszínre?

- Avar kori lovas-sírt találtunk, amelyben klasszikus elrendezésben fekszik egymás mellett ló és lovasa – tér a részletekre Eke István. – Az elhunyt térde közé egy edényt illesztettek, amelybe a túlvilági útra szánt ételt tették. Emellett vaskést és bronz övvereteket találtunk a maradványok közt. A ló szerszámzatából a zabla mellett a nyereg csatja és egy kengyel került elő. Az elhunyt vélhetőleg rangosabb személy lehetett, ugyanis nekik járt ki a lovas temetés. Dr. Müller Róbert régész, a korszak szakértője a közép avar korra, a 7-8. századra keltezi a leletet.

Ló és lovasa... A férfi jobb combcsontja súlyos törés nyomait viseli Fotó: Gallai András

Egy település temetője lehetett itt

Az emberi csontváz különlegessége, hogy a férfi jobb combcsontján súlyos törés nyomai fedezhetők fel. Annyi megállapítható, hogy nem ez a sérülés végzett vele, hiszen a csont, ha szabálytalanul is, de összeforrt. Az éles szögben megtörő combcsont mellett a térd is deformálódott, valószínűleg erősen biceghetett. A sír nyilván nem egyedüli, temető lehet körülötte. Az avar temetők általában nagy méretűek, több száz sír található bennük. A környéken Kehidakustányban és Zalakomárban például két gazdag temetőt is feltártak.

- Korábban itt nem tudtunk régészeti lelőhelyről, bár a Zala-part több pontján ismerünk avar kori temetőket. Ez a domb nagyon jó stratégiai pontnak számít, tehát nagy valószínűséggel település is lehetett itt, s annak temetőjéből értünk el egy sírt.

A feltárt leletek a megfelelő embertani és állattani vizsgálatokat, valamint a restaurálást követően a Balatoni Múzeum gyűjteményébe kerülnek, s remélhetőleg hamarosan a közönség is megismerkedhet velük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában