Elfogadták a költségvetést

2018.02.20. 15:00

Uniós forrásból valósulnak meg a nagy beruházások Zalaszentgróton

Elfogadta az idei költségvetést a legutóbbi ülésén a zalaszentgróti önkormányzat, a főösszeg közel 1,75 milliárd forint.

Szabó Judit

A Szent István tér is megújul Fotó: önkormányzat

Az önkormányzatok működéséhez nyújtott állami támogatás idén alapvetően nem módosult, jelentős változás azonban Zalaszentgrót esetében, hogy a város gazdasági erősödéséből fakadó adóerőképesség megnőtt, s ez bizonyos állami hozzájárulások csökkenésével, valamint a várostól elvárt bevételek emelésével jár. Szociális juttatásokra jóval kevesebbet kapnak az államtól, mint tavaly, a keretet saját forrásból kell kiegészíteni. Nagymértékben (65,8%) nőtt ugyanakkor a házi segítségnyújtás normatívája. Az önkormányzatra jelentős terhet ró a kötelező béremelés, ami érinti a közalkalmazottak és a köztisztviselők nagy részét.

A saját bevételeken belül a legnagyobb tétel a helyi adókból származik. A kommunális adót ezer forinttal emelte az önkormányzat, így ebből a tavalyinál több bevételre számítanak. Iparűzési adóból 220 millió forintot várnak.

Fő tér rekonstrukció Fotó: Tóth Péter

Az idei év legjelentősebb beruházásai európai uniós támogatással valósulnak meg. Ezek közé tartozik az ipari park fejlesztése, a közösségi hűtőház megépítése, valamint a Szent István tér átalakítása. Baracskai József polgármester elmondta, hogy folytatódnak azok az út- és járdaépítések, melyek forrása a hitel nélkül gazdálkodó önkormányzatoknak biztosított állami támogatás. Egyebek mellett a Toldi és a Nefelejcs utcát, s a Széchenyi utcai járdát érintik a beruházások, de továbbépül az óvodához vezető járda és megújul a Platán tér gyalogos közlekedése is. Pályázati forrásból, 75 millió forintból egészségfejlesztési irodát nyit az egészségügyi központ, prevenciós feladatok ellátására. Összességében beruházásokra és felújításokra közel 650 millió forintot terveznek. Karbantartásra az előző évinél több pénzt szánnak, így több állagmegóvási munkát lehet elvégezni.

Az önkormányzat az előző évek gyakorlatának megfelelően támogatja a civil szervezeteket, és beépítette a költségvetésbe a rendezvényekre szánt összegeket is. Külön soron szerepelnek a hozzájárulások a Puszika Oszika, az Öreg Traktorok Fesztiválja, a GrótTrapp és a Kultúrtivornya megrendezéséhez, valamint a Villa Negra egyesület alkotótáborához.

A Szent István tér felújításának látványterve
Forrás: Liziczai Sándor okleveles tájépítészmérnök

Baracskai József tájékoztatást adott arról, hogy bár előzőleg minden bizottság elfogadta a költségvetés tervezetét, a képviselő-testületi többség módosító indítványokkal kivette a büdzséből az iskolába tervezett kosárlabdapálya megépítését és megvonta a jutalomkeretet. Az így felszabaduló 6 millió, valamint 3 millió forintot átcsoportosították a részönkormányzatoknak. A rendelettervezetet végül egy tartózkodással fogadta el a testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában