Befagyott tavak veszélyei

2018.02.26. 10:06

Ha befagy a Balaton, ne lépjen rá!

Az időjárás előrejelzések szerint a héten napközben sem emelkedik a hőmérséklet 0 fok fölé, így sokan kedvet kaptak a téli sportokra; de ez nem jelenti automatikusan azt, hogy a Balaton és a Zala megyei kisebb tavak alkalmasak lesznek a korcsolyázásra.

Mihály Szilvia

Fotó: Mihály Szilvia

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke az alábbiakra figyelmeztet bennünket!

- Bár a meteorológiai előrejelzések szerint a héten tartósan 0 fok alatt maradhat a hőmérséklet, és elindul a vizek hártyásodása, fagyása, ez nem jelenti azt, hogy biztosan lesz sportolásra alkalmas jegünk. A védett öblök és kikötők területén már most vannak olyan részek, ahol beállt a jég. Ha nem lesz erősebb a légmozgás, és marad a tartós hideg, akkor ez vastagodni, hízni is fog.

-Mikor biztonságos a jégre mennünk?

Korcsolyázók a keszthelyi Libáson 2017. január 7-én.
Fotós: Mihály Szilvia

-Kikötők területén minden esetben szigorúan tilos a jégen tartózkodni! Ugyanez a helyzet az olvadó jéggel, ha elkezdődik a felmelegedés, nem mehetünk a befagyott vizekre.

A hízásban levő jég felülről, a levegő hőmérsékletétől fagy be, alul a víz melegebb. A Balatonban sok helyen források is vannak, melyekből akár 5 fokos víz fakad, ezeken a helyeken sokkal lassabban, nehezebben hízik, vastagodik a jég.

Fotós: Mihály Szilvia

A nemzetközi 4-8-12-16-os szabály szerint a fagyásban, hízásban levő jégre az alábbi feltételekkel mehetünk:

A fagyásban levő jégnél minimum 4 cm-es jég egy embert tarthat meg.

A 8 cm-es és afölötti jég biztosan megtart egy korcsolyázó embert vagy egy kisebb embercsoportot. A 12 cm vastagságú jégen már nagyobb súlyú sporteszköz, akár jégszán is használható, és nagyobb számú embertömeg is biztonságosan a jégen tartózkodhat.16 cm jégvastagság fölött már nagyobb létszámú sportolótömeget és sporteszközöket is megtart a jégpáncél.

A hattyúk is küzdenek a hidegben, alig bírják „kifürdeni” a jeget....
Fotós: Mihály Szilvia

-Sokan köveket dobálnak a hízó jégre, hogy ellenőrizzék, elég vastag-e. – Ez egy nagyon rossz szokás, ráadásul balesetveszélyes is! Ne tegyük! A part menti kövek a partot védik, azért vannak ott, nem pedig azért, hogy ezt a jégre dobáljuk! Fokozottan balesetveszélyesek lesznek, ha sportolásra alkalmas lesz a jégréteg, hiszen könnyen áteshetünk rajtuk. Másrészt nagyon elcsúfítja a környezetet!

Szikrázó napsütés, de kemény mínuszok a Keszthelyi-öbölben
Fotós: Mihály Szilvia

Ha szeretnénk tudni, hogy alkalmas-e már a jég a sportolásra, a kődobálás helyett figyeljük a híradásokat. Ha lesz korcsolyázásra alkalmas jég, akkor a helyi önkormányzatok kijelölik az arra alkalmas területeket.  Egészen addig a jégen tartózkodni életveszélyes!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában