Álarc

2018.02.21. 18:00

A szentmártoni maskarások sikere Split-ben

Nagy múltú, 1824 óta megrendezett farsangi karneválon vettek részt nemrég a Tótszentmártoni Kulturális Egyesület tagjai a horvátországi Split-ben.

Horváth-Balogh Attila

A tótszentmártoni csapat láttán a közönség több tagja kacajra fakadt Fotó: Gulyás László

Mint az Gulyás Lászlótól, az egyesület tagjától megtudtuk: a Split melletti Donja Kaštel-án működő „Poklade” Kulturális Egyesülettől kaptak meghívást a Horvátországban rangosnak számító farsangi karneválra.

A tótszentmártoni csapat láttán a közönség több tagja kacajra fakadt Fotó: Gulyás László

A meghívást a tótszentmártoni egyesület tagjai – a Perlaki Amatőr Színjátszó Kör néhány tagjával kiegészülve – tartalmas és igen sikeres karneváli felvonulással hálálták meg. A karneváli menetben mintegy 30 csoport csaknem 1500 maszkával vonult fel, a szentmártoniak pedig egy „fordított” lakodalmi menettel (a nők férfi, a férfiak női szerepben mutatkoztak be) kápráztatták el a nagyszámú érdeklődőt.

A menet mintegy 4 kilométeren keresztül szórakoztatta a közönséget, melynek végén haladtak a tótszentmártoniak. A három napos ott-tartózkodást teljes ellátás mellett – melynek fő szervezője Marija Hranjec volt, aki a horvátországi és a magyarországi horvátok közti kulturális kapcsolatban fontos szereppel bír – a csoport hasznosan használta ki: kirándulást tett Split történelmi központjába, Trogir, valamint Sinj városába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában