Finomságok sorakoztak

2018.02.13. 16:00

Sós fánkok is voltak szép számmal a fánkfesztiválon Zalaapátiban

Közel 150 féle hagyományos és különleges fánkot, fánktortákat és tésztakompozíciókat is készítettek a nevezők a zalaapáti jubileumi fánk karneválra.

Keszey Ágnes

zalavári csapat a fánkok mellett települését is bemutatta

Több mint húsz csapat érkezett a vasárnapi fánkfesztiválra. Pozsegovits Borbála, a művelődési ház vezetője elmondta: a tíz éve kitűzött cél teljesült, hogy a fiatalabb generációknak is átadják a hagyományokat. A csapatok nem csak szalagos és más hagyományos fánkokat kínáltak, hanem sok más érdekes formájút és ízesítésűt is. A pacsai hölgyek például fokhagymás tejföllel és pirított szalonnával készített burgonyafánkot és készítettek, hagyományos fánkjukkal pedig első díjat nyertek el. A zalaszántóiak boszorkánykonyhájukban készült finomságokkal érkeztek: a faluban hagyományos darafánkot és tolófánkot is elkészítették. A zalaváriak sonkás, tonhalas és kapros túrósat is vittek, egy másik asztalnál volt kolbászos, vadhúsos, csirkemelles is, másutt zabpelyhes túrós, kicsit arrébb savanyú káposztás fánk is az édes tészták mellett. Az egeraracsai csapat 27 féle tésztát készített, egy hattyúmamát és kis hattyúit is megformázták, sőt egy 56 centiméteres óriásfánkot is sütöttek.

zalavári csapat a fánkok mellett települését is bemutatta
Dancs Lászlóné mutatja az egeraracsai óriás fánkot
Először érkezett a rendezvényre a szentgyörvári csapat, s első díjat nyertek különleges fánkjukkal
Zalaszántóról a boszorkánykonyhában sült finomságokat kínálták a hölgyek

- Öt kiló liszt, öt csomag élesztő, egy kis cukor, három és fél liter tej kellett hozzá. Egy hatalmas vájlingban megkelt, utána kitettük fedőre, mikor megkelt, segítséggel átfordítottuk, mert ketten nem bírtuk és úgy csúsztattuk bele a hatalmas serpenyőnkbe- mesélte Dancs Lászlóné, aki megmutatta az árvácskás, a bodzavirágos fánkot és azt tésztát is, amelyet emutojásból készítettek (ez 8 tojást tesz ki). A szentgyörváriak először érkeztek ide, ők apácafánkot: csokiba mártott gallérként vaníliás krémmel töltött égetett fánkot is kínáltak, és volt náluk barna rizslisztből készült gluténmentes tésztájuk és képviselőfánktortájuk is. A különleges fánkok közül a legjobb az övék, egy kakaós ördöggolyó lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában