A gondoskodást nyújtók ünnepe

2018.02.21. 07:00

Kitüntetéseket osztottak Hévízen a Magyar Ápolók Napja alkalmából

Az orvos munkája a gyógyítás, az ápolóé a gondoskodás – hangzott el a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórházban, a Magyar Ápolók Napja alkalmából tartott ünnepségen, ahol kitüntetéseket is átadtak.

Keszey Ágnes

A kitüntetettek a kórház vezetése - köztük dr. Kvarda Attila – társaságában

Az 1848-49-es szabadságharc után az első katonakórházakat Kossuth Zsuzsanna szervezte meg, születése napja a Magyar Ápolók Napja. Rá emlékezett köszöntőjében dr. Kvarda Attila, a hévízi kórház főigazgatója, s mondott köszönetet az ápolók áldozatos munkájáért.

Csörnyei Mária ápolási igazgató Kossuth Zsuzsanna életét és tevékenységét idézte fel és a egészségügy jelenét mutatta be ünnepi megemlékezésében.

A kitüntetettek a kórház vezetése – köztük dr. Kvarda Attila – társaságában

– Ápolónak lenni az egyik legszebb hivatás, de egyben a legnehezebb is. Hagyományosan olyan tulajdonságokat kapcsolunk ehhez a nemes hivatáshoz, mint empátia, türelem, nyugalom, kedvesség, elkötelezettség. Pedig a valóságban sokkal több ennél. A jó ápoló partnere az orvosnak, a team tagjainak és a betegeknek egyaránt. Ha szükséges, megértő hallgatóság, de ha kell, döntéseket is képes meghozni- részletezte Csörnyei Mária. Úgy zárta beszédét: van, hogy egy-egy nehéz nap után fáradtan sokakban megtörni látszik a meggyőződés és a hit.

- Ilyenkor megfogalmazódik bennünk a kérdés: ápolónak lenni jó? Persze a választ rövid időn belül már tudjuk is: igen, ápolónak lenni jó.

Az ápolási igazgató beszéde után dr. Mándó Zsuzsanna orvosigazgató szólt doktorok és nővérek összetartozásáról, a betegek érdekében folytatott közös munkáról. Az ünnepség szakmai előadásokkal, majd kitüntetések átadásával folytatódott és az Albatrosz Tánc Sport Egyesület műsorával zárult.

Főigazgatói dicséretben részesült Kuti Károlyné, Vadonné Csillag Edit ápolók és Bódai Erika asszisztens. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara támogatásával díjazták Kiss Krisztina, Kovács Zsoltné, Nyitrainé Khern Linda , Takács Gabriella, Tóthné Németh Melinda ápolókat és Tafota Orsolya asszisztenst. Először adták át a most alapított Tiszteletbeli Ápoló kitüntetést, melyet a főnővéri kar javaslata alapján az az orvos kapott, aki az ápolást az orvoslással egyenrangúnak tartja és az ápolókkal való munkakapcsolatát partnerség jellemzi: a címet Dr. Kránicz Ágota osztályvezető főorvos érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában