Megújult

2018.02.05. 07:30

Felújították a temetőt Vasboldogasszonyon

Régi terve vált valóra az önkormányzatnak a lakosság örömére.

Hajdú Péter

A nemzetiszín szalag átvágásával jelképesen átadta a felújított temetőt Mazzag Géza, Manninger Jenő és a kivitelező képviseletében Komjáti Péter Fotó: Katona Tibor

Tízmillió-kilencszázezer forint értékű felújítást valósítottak meg a köztemetőben. A falunak nem volt korábban tartozása, így nem volt szüksége az állami adósságkonszolidációra. Ezért már másodszor kapott forrást, 10 millió forintot a településen szükséges beruházásra.

A temetőben a főbejárattól széles térkőburkolaton lehet sétálni hosszabb szakaszon, kandeláberes közvilágítást építettek ki, urnafalat és urnás sírhelyeket készítettek elő, padokat helyeztek ki, a halottasház mellett sétány létesült, új kerítést szereltek fel. A temető megszépülését szombaton ünnepséggel tették emlékezetessé. Először Miklós Péter általános iskolás tanuló verset mondott, majd a helyi népdalkör egyházi dalt adott elő. Mazzag Géza polgármester a munkák jelentőségéről és tartalmáról szólt.

A nemzetiszín szalag átvágásával jelképesen átadta a felújított temetőt Mazzag Géza, Manninger Jenő és a kivitelező képviseletében Komjáti Péter Fotó: Katona Tibor

- Az eddigi fejlesztéseinkkel kapcsolatosan együtt nem kaptunk annyi elismerő és dicsérő szót, mint most – mondta egyebek között Mazzag Géza, s közölte azt is, hogy egy közel hétszáz fős település életében nagy beruházásnak számít egy ilyen volumenű fejlesztés megvalósítása. A Belügyminisztériumtól kapott 10 millió forint településfejlesztési támogatáshoz a falunak önerőből 931 400 forintot kellett biztosítania. A temetőben több régi homokkő kereszt is állt. Az önkormányzat azokat átadta a göcseji falumúzeumnak, ahol a küszöbönálló fejlesztések során egy temetői bemutató részt hoznak létre. Az egyik szép keresztet megtartották, és mindenki keresztjeként állították fel. A megemlékezésen Manninger Jenő országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a településfejlesztési támogatással kapcsolatban a kormányzat segítő szándékáról szólt, majd a temetők gondozásának, szépítésének fontosságáról beszélt. A vasboldogasszonyi sírkertet a legszebbek között említette. Végül Kiss Gábor plébános megáldotta a mindenki keresztjét és a felújított temetőt, amit jelképesen a nemzetiszín szalag átvágásával is felavattak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában