Folyamatos a fejlődés

2018.02.15. 09:00

Fejlesztésekből idén sem lesz hiány Surdon

Idén sem áll meg az élet a faluban. A tavalyi esztendőhöz hasonlóan a közeljövőben is nagyszabású fejlesztésekre kerül sor a településen.

Szabó Zsófia

Az elmúlt év során az óvodát újították fel 40 millió forint pályázati támogatásból. Az idősek klubját pedig 16 millió forintból hozták rendbe, melynek keretében különböző eszközökkel is gazdagodott az intézmény.

Azonban Surdon más korszerűsítésekre is nyújtottak be pályázatot, amelyek megvalósítására idén kerül sor.

Kanász János polgármester jelezte: Nemespátró önkormányzatával közösen hegyi utak felújítására közel 80 millió forintot nyertek. Ebből a surdi Bucsai-hegyen közel egy kilométeres út kap vastag mészkőburkolatot. A közbeszerzés után tavasszal nekilátnak a munkának. Ám saját forrásból ez évben a többi hegyi utat is helyrehozzák.

A képen: Kanász János, Surd polgármestere
Fotós: Gergely Szilárd

– Az EMMI egyik projektjén is sikeresen szerepeltünk – mondta a falu vezetője. – Közel 20 millió forint támogatásból modernizáljuk a művelődési házat. Többek közt kicseréljük a színházfüggönyt, korszerűsítjük a világítást, ám ablakot is cserélünk. Májusban neki is látunk a teendőknek. Az IKSZT előtt a járdát is felújítjuk, egy másik, belügyminisztériumi pályázat jóvoltából. Több, mint 1 millió 200 ezer forintot nyertünk, ugyanennyit tesz hozzá településünk is – összegezte.

A polgármester továbbá kiemelte: a tervek szerint idén a szennyvíz elvezetés régóta megoldásra váró problémáját is megoldják, Liszóval közösen. 900 millió forintba kerülne a rendszer kiépítése. Amint megvalósul, az árkokat is rendbeteszik.

Ezeken kívül az orvosi rendelőt is felújítanák pályázatból, ám a horgásztó mélyítésére, bővítésére is remélnek finanszírozást.

Ezek is érdekelhetik