Koronás csöppségek

2018.02.17. 12:00

Dötk kapta a Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona címet

Minden megszületett gyermek királyfi vagy királykisasszony a saját családjában. A CSEÖH díjat is alapított ennek nyomatékosítására.

Magyar Hajnalka

Jobb oldalon Németh Melinda Zsófia szüleivel és ikerbátyjaival, mellettük Mikolás Hunor Soma és családja, valamint Manninger Jenő. Balról: Balaicz Zoltánné, Takácsné Martincsevics Veronika, Czotter Csabáné, Tolnai Tímea, Rétvári Róbert és Bognárné Bengő Hajnalka

 

A Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak országos hálózata hagyományteremtő céllal megalapította a Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona Címet.

Az elismerést minden megyében az a település érdemli ki, ahol a lélekszámhoz viszonyítva a legnagyobb mértékű a gyermekáldás. Az akciót a 2016-os adatok alapján indították el.

Zalában elsőként Dötk nyerte el a címet, ugyanis 2016-ban a 36 állandó lakos két új falubeli világrajöttének örvendhetett. Nevezetesen Mikolás Hunor Soma és Németh Melinda Zsófia hozta meg az elismerést a településnek. A címet, s a gyerekeknek járó ajándékokat stílusosan a házasság hete keretében, pénteken adták át a szervezők.

A gyerekek a sok ajándék közt koronás tűzzománc plakettet is kaptak ; Fotó: Marton Nóra

Köszöntötték a gyerekeket

Az ünnepségen részt vett Manninger Jenő országgyűlési képviselő, fejlesztési biztos is. Köszöntőjében kiemelte, bár nagyon fontos, hogy minél több gyermek szülessen, az elmúlt évtizedek nálunk nem ebbe az irányba mutattak. Ezért is üdvözlendő a CSEÖH kezdeményezése, ami felmutatja a követendő példát. Gratulált a szervezőknek, a gyerekeknek pedig azt kívánta, hogy találják meg boldogulásukat ezen a gyönyörű tájon.

Jobb oldalon Németh Melinda Zsófia szüleivel és ikerbátyjaival, mellettük Mikolás Hunor Soma és családja, valamint Manninger Jenő. Balról: Balaicz Zoltánné, Takácsné Martincsevics Veronika, Czotter Csabáné, Tolnai Tímea, Rétvári Róbert és Bognárné Bengő Hajnalka

Ezután a Zala Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház irodavezetője, Bognárné Bengő Hajnalka ismertette a kezdeményezés részleteit, s szólt a gyermekvállalás kulcsszerepéről, ami manapság minden településen a fennmaradás záloga.

A Zalaegerszegi Női Szalon elnöke, Balaicz Zoltánné a család és a házasság értékeiről beszélt. Sziklaszilárd alapként jellemezte, ahol megtanulunk szeretni és felelősséget vállalni, ami hátországot kínál a kudarcok elviseléséhez és az örömök megéléséhez. Szólt még az anyává válás semmihez sem fogható érzéséről is.

A Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület elnöke, Czotter Csabáné Horváth Rita elismerését fejezte ki a település vezetőinek, hogy a családok támogatásával, a közösség megtartó erejével szolgálják Dötk fennmaradását.

A címmel járó díszemléklapot és gravírozott üvegdíjat Dötk polgármestere, Takácsné Martincsevics Veronika vette át. Mint elmondta, a két náluk született kisgyermek tán kis lépés Magyarországnak, de nagy lépés Dötknek. A település ugyanis nemrégiben még a kihalás szélén állt. Volt, amikor 18-ra csökkent a lélekszám, ma azonban 41 fő lakja, s abból 11 gyermek.

Takácsné Martincsevics Veronika polgármester a díjjal; Fotó: Marton Nóra

Az ünnepi díjátadó az iskolások műsorával zárult.

Az ünnepi díjátadó az iskolások műsorával zárult
Fotó: Marton Nóra

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában