A diktatúra idején

2018.02.25. 19:37

'56 harca ma is folytatódik – Keszthelyen is megemlékeztek a kommunizmus áldozatairól

A lenini utat emberi csontokkal kövezték ki - mondta Wittner Mária, 1956-os szabadságharcos a kommunizmus áldozatainak emléknapján Keszthelyen.

Keszey Ágnes

Wittner Mária és Manninger Jenő a megemlékezésen

A városi megemlékezésen a Balaton Színházban Manninger Jenő országgyűlési képviselő köszöntőjében rávilágított: a kommunizmus véres diktatúra volt, s elsősorban áldozatairól kell szólni.

– Magyarországon is ezreket öltek meg jogtalanul, még többeket tettek tönkre egy életre veréssel, kínzással és ott van a kitelepítettek, elhurcoltak sok százezer áldozata – mondta Manninger Jenő.

A megemlékezés szónoka, Wittner Mária felidézte a forradalmi célokat és -ahogy fogalmazott – az ország kálváriáját, a személyes tragédiákat. Szólt emlékeiről, érzéseiről, mi mindent élt át a siralomházban, hogyan változtatták halálos ítéletét életfogytinglanra, hogyan szabadult a börtönből. A rendszerváltásról úgy fogalmazott:az ’56-os csontokra épül.

Wittner Mária és Manninger Jenő a megemlékezésen

- 89-ben rehabilitáltak bennünket. Ez is nevetséges: rehabilitálni a halottakat. Vissza tudják adni az életét? Nem- hangsúlyozta a túlélő.

- Amikor róluk beszélek, az ő üzeneteiket adom át. Ők az életüket adták a hazáért. Nincs nagyobb dolog ennél. Nem azt mondom, hogy kövessük ezt az utat, de legalább a szeretet útját követhetnénk: azt az utat, ahogyan ők a hazájukat szerették, hogy életüket adták érte-mondta Wittner Mária. A jelenről úgy vallott: ami most folyik a világban, nem áll távol ’56-tól. Beszédében kiemelte azt a gondolatot,hogy ’56 harca, a gyűlölet és a szeretet harca nem ért véget, bár ma nem fegyverekkel, hanem szellemileg vívják- mert a keresztény nyugat árnyéka önmagának.

- Kevesen vagyunk már. Kevesen és mégis sokan. Mert sok embernek adjuk át az üzenetet, sok ember teszi magáévá, szereti hazáját, építeni, szeretni akar: családot, egymást. De mindig ott van a bomlás és a romlás virága. Nekünk ezt kell elkerülni.. Ami ma folyik a világban, minden tiszta emberi gondolatnak a megcsúfolása, a Sátán legkeményebb harca. Arra kérek mindenkit, ne adja el a lelkét, mert semmi más nem fontosabb, mint a szabad lélek. Ha a lelkem szabad, nem tudnak bennem félelmet plántálni. Igazság pedig csak egy van és ki kell mondani.

Wittner Mária figyelmeztetett: a gyűlölettel szemben a jézusi szeretet parancsát kell követni, ez '56 mondanivalója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában