Településterv

2018.01.30. 09:30

Segítik a szabályok betartását Gyenesdiáson

Kötelező főépítészi konzultációt ír elő mostantól Gyenesdiás a harmonikus településkép érdekében, az építkezők segítésére, s erre ügyfélfogadási időt is bevezetnek.

Keszey Ágnes

A konzultáción Horváth Zoltán főépítész ad tanácsokat a településképi szabályok betartásához Fotó: A szerző

A védett épületeknél a nyitott tornác megtartandó, rönkházat, mobilházat nem lehet elhelyezni, kék, lila, zöld, élénk, környezetétől elütő színű tetőfedő anyag nem használható – ilyen szabályokat is tartalmaz a településkép védelméről szóló rendelet, mely év elejétől hatályos. Azoknál az építkezéseknél, bővítéseknél, melyekre az egyszerű bejelentés vonatkozik, kötelező a konzultáció, csakúgy, mint a védett zónákon belüli ingatlanoknál (Balaton-part és térsége, Madách utca, az erdő alatti és ipari területek). Az építési engedélyezés során pedig településképi véleményezés szükséges.

A konzultáción Horváth Zoltán főépítész ad tanácsokat a településképi szabályok betartásához Fotó: A szerző

– Elsődleges szempont, hogy az eredeti gyenesdiási építési karakter ne vesszen el, ugyanis sok olyan stílus kezdett elterjedni, ami nem őshonos, amelynek nincs gyökere nemcsak itt a településen, hanem Magyarországon sem. Ezeket szeretnénk háttérbe szorítani és a hagyományt mutató ingatlanokat előtérbe helyezni- emelte ki Horváth Zoltán főépítész. Példaként említette, hogy a legtöbb helyen magastető javallott, s kerülendő az elterjedőben lévő nagyon szabdalt, túlzottan változatos homlokzat.

Februártól szerda délutánonként a Községházán lévő járási ügyfélsegédi irodában biztosít konzultációs lehetőséget a főépítész, majd nyolc napon belül megfogalmazza véleményét, javaslatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában