Mi leszek, ha nagy leszek?

2018.01.19. 09:30

A pacsai általános iskola sokrétűen segíti a pályaválasztást, továbbtanulást

A családok a konkrét döntés előtt már évekkel korábban kapnak támpontokat és szempontokat a gyerekek továbbtanulásához.

Arany Horváth Zsuzsa

Pálos Henrietta, a pacsai általános iskola igazgatója egy nemrégen zajlott tankerületi értekezleten Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

A közös gondolkodás jellemzi a pacsai általános iskola tantestületét: a tanárok a szülőkkel nem csak a nyolcadik osztály félidejében konzultálnak, a felső tagozat ideje alatt számos alkalmat találnak a megalapozott döntés előkészítéséhez.

- Fontos időszak végéhez közeledünk, a választást azonban sokféle módon igyekszünk megalapozni – mondta érdeklődésünkre Pálos Henrietta, a pacsai iskola igazgatója. – Elég korán, tizennégy évesen kell ugyanis szinte életre szóló döntést hozni a diákoknak. Mi ezért már ötödik osztálytól kezdve foglalkozunk ezzel a kérdéssel, méghozzá az életvitel órákon heti rendszerességgel. Hetedik osztályban már jól láthatóak az irányok, az osztályfőnökök gyakran konzultálnak a szülőkkel, hiszen ismerik a gyerekek érdeklődési körét, a képességeiket és a személyiségüket. A visszahúzódó alkatú gyereknek például nem szerencsés olyan pályát keresni, ahol sokat kell szerepelni mások előtt és fordítva.

Pálos Henrietta, a pacsai általános iskola igazgatója egy nemrégen zajlott tankerületi értekezleten Fotó: Katona Tibor

A vezető pedagógus úgy látja, a szülők nyitottak a tanárok észrevételeire, bevonják őket a családi döntésbe.

Mi tehet, akinek nincs kiforrott elképzelése?

- Hozzánk 4-5 éve járnak a pedagógiai szakszolgálat szakemberei, akik a pályaválasztási tanácsadás feladataiban segítenek – magyarázta Pálos Henrietta. – A tanulók tesztet töltenek ki, ezt értékelik a szakpedagógusok, majd megbeszélik a szülőkkel az eredményeket.

Az iskola tanulói munkahelyeket is látogattak, legutóbb a megyei kórházban jártak, hogy megismerjék az egészségügyi foglalkozások követelményeit. A megyei pályaválasztási kiállításra pedig közösen látogattak el.

- Vendégül láttuk a zalai középiskolák legtöbbjét, akik bemutatták az intézményük képzési struktúráját, oktatási-nevelési programját. Ezenkívül több pályaorientációs program alapozza a végzősök döntését. De mi már a következő tanévre is készülünk, új formát is bevezetve. Szeretnénk, ha a diákjaink megismernék a helyben, Pacsán működő vállalatok, cégek munkáját, hiszen ez segítené azt, hogy képzettséget szerezve, helyben maradjanak, a cégeknek pedig adott legyen a munkaerő utánpótlás, hiszen itthon lenni, itthon dolgozni jó dolog – tájékoztatott az igazgató.

A pacsai végzős nyolcadikosok idén valamennyien a szakképzést választották, jelezte az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában