Klímabarát Települések Szövetsége megbízásából

2018.01.31. 10:00

Mintául is szolgál Gyenesdiás klímastratégiája

Elkészült Gyenesdiás klímastratégiája, mely egyike a Klímabarát Települések Szövetsége megbízásából elkészített öt hazai mintastratégia egyikének. A helyzetfelmérést és 28 intézkedést tartalmazó dokumentumot a napokban fogadta el a nagyközség képviselő-testülete.

Keszey Ágnes

Az erdők több szempontból is kiemelt szerepet kapnak stratégiában azon fontos szerepük mellett, hogy megkötik az üvegházhatású gázokat. Az intézkedések között szerepel a természeti értékek megőrzése, az erdőtüzekkel és fapusztulással kapcsolatos védelem, települési fakataszter létrehozása, fakártevők felmérése és Ezercú erdő címmel előadássorozat életre hívása Fotó: Keszey Ágnes

A Klímabarát Települések Szövetsége egy pályázat keretében öt hazai település stratégiájának kidolgozására bízott meg egy szakértői munkacsoportot, így a példaértékűnek számító dokumentum és cselekvési terv egyike a zalai településé.

Fotó: Keszey Ágnes

Mint a dokumentumban olvasható, az éghajlatváltozás korunk egyik legnagyobb kihívása. A stratégia helyzetelemzése szerint Gyenesdiáson a legfőbb problémák közé tartoznak a villámárvizek és elöntések, a természetes élőhelyek csökkenése, az egyre gyakoribb erdőkárok valamint az allergének és a betegségterjesztő rovarok elterjedése. dokumentum kidolgozói vizsgálták az üvegházhatású gázok kibocsátását is, ennek legnagyobb része (65 százaléka) az energiafogyasztásból adódik. A helyzetelemzésből az is kitűnik, hogy az erdők és zöldfelületek az üvegházhatású gázkibocsátás 13 százalékét kötik meg – ez jelentős értéknek tekinthető.

- Referenciaértékkel az országban az országos és megyei klímastratégia elfogadását követően- Gyenesdiáson elsőként készült el ez a dokumentum – emelte ki Gál Lajos polgármester. A mintaprojektet januári ülésén fogadta el a képviselő-testület.

Az erdők több szempontból is kiemelt szerepet kapnak stratégiában azon fontos szerepük mellett, hogy megkötik az üvegházhatású gázokat. Az intézkedések között szerepel a természeti értékek megőrzése, az erdőtüzekkel és fapusztulással kapcsolatos védelem, települési fakataszter létrehozása, fakártevők felmérése és Ezercú erdő címmel előadássorozat életre hívása Fotó: Keszey Ágnes

- Azon vagyunk, hogy a környezetvédelmi tervezésen túl az éves költségvetéseink részét képezze a klímastratégiai célok és feladatok betervezése vagy önerősen, vagy pályázati úton. Míg a környezetvédelmi program rövid-és középtávra szól, (2020-ig), ez a stratégia közép-és hosszútávra. Önkormányzatunk úgy tervezi, hogy minden évben, a környezetvédelmi program előkészítésével és értékelésével együtt a klímastratégiai célokat is évente fogjuk tárgyalni.

Egészség-és klímatudatos balatoni település megteremtése a fenntartható fejlődés jegyében- ez Gyenesdiás jövőképe a stratégiában olvashatóak szerint. A klímastratégia kidolgozói mitigációs (káros hatások csökkentése), adaptációs (alkalmazkodás) és szemléletformáló feladatokat, összesen 28 intézkedést fogalmaztak meg.

- Gyenesdiáson fontos a vízvédelem, a Balaton közelsége miatt. A vízpazarlás megszüntetése: az olyan típusú vízvisszatartás, ami a családokat is érinti. Ebben benne van az is például, hogy a csöpögő csapot mindig el kell zárni. Fontos a lakóházakat építő lakosok energiahatékonyságra való inspirálása: például hogy a fűtésben alternatív megoldásokban gondolkozzanak. Olyan szemléletformálással kapcsolatos dolgok megvalósítása a cél, amelyek a mindennapokban aprópénzzé válthatók. De benne van az alternatív közlekedési módok elterjesztése, a kerékpárutak fejlesztése, a kerékpáros és bakancsos mozgalmak elindítása, s az ilyen típusú turizmus erősítése a településen – emelt ki néhány feladatot Gál Lajos.

Gál Lajos

A klímastratégiát készítő szakértők azt is elemezték a dokumentumban, hogy a település küldetésének egyik markáns irányvonala a fenntartható fejlődésen alapuló környezettudatos fejlesztéspolitika. Így a környezettudatosság jegyében az elmúlt években számos fejlesztés történt az önkormányzat és a lakosság összefogásával, , civil szervezetek és helyi intézményekkel való együttműködéssel. A megfogalmazott intézkedésekben is fontos szerepe van a lakóknak, apró lépésekkel ők is tehetnek a nagy célok megvalósításért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában