Felújítás

2018.01.08. 10:00

Megszépül a kultúrház – Hasonló nagymértékű felújítás rég nem volt Alsórajkon

A téli időszakban sem áll meg az élet a faluban. Nemrég láttak neki a szakemberek a kultúrház felújításának, amelyre még tavaly nyert támogatást a község.

Szabó Zsófia

A képen: A kivitelező munkatársa, Hajas Zsolt szegélyezi a rendezvénytermet Fotó: Szakony Attila

A rendbetétel pedig jócskán ráfért a közel száznegyven éves épületre, amelyben egykor a neves szobrászművész, Kisfaludi Strobl Zsigmond töltötte gyermekéveit. A ház azt követően sem maradt lakatlan: osztatlan iskolának is otthont adott, később pedig a helyi jeles eseményeket, az ünnepeket, a bálokat, a lakodalmakat is ott tartották. Emellett a falu híres szülöttének munkáiból kiállítóterem, valamint sportszoba is helyet kapott az épületben.

– Évekkel ezelőtt történt részleges felújítás – jelezte Boros Attila polgármester. – Akkor a nyílászárókat cserélték ki, a falazat új külsőt kapott és kialakítottak egy konyhát is. Mivel az épület beázott, a tetőt úgynevezett villas-borítással látták el – összegezte a falu első embere.

Hozzátette: az épület állaga idővel romlott, így már régóta tervezték az újabb felújítást. A renováláshoz sok pénz kellett, amire a kis költségvetésből gazdálkodó településnek nem futotta.

A képen: A kivitelező munkatársa, Hajas Zsolt szegélyezi a rendezvénytermet Fotó: Szakony Attila

– Hónapokkal ezelőtt viszont sikerült nyernünk támogatást az energetikai korszerűsítést célzó pályázaton – folytatta. – Közel tizenhat millió forintot fordíthatunk a tető és a falazat szigetelésére, a festésre, a vizesedés speciális kémiai eljárással történő megszüntetésére, valamint saját forrásból ötmillió forintot a nyílászárók cseréjére. A támogatásból új eszközöket is vásárolunk a konyhába és a sportszobába. Továbbá a tervek szerint a ház udvarán parkoló és játszótér is épül.

A polgármester megjegyezte: utoljára ilyen nagyszabású felújítás a polgármesteri hivatal rekonstrukciója óta nem volt a faluban. A munkálatok javában folynak. Az épület külsejét már szigetelték, ám bent is rendben halad a munka. Előreláthatólag néhány hónap múlva, az időjárás függvényében netán előbb végez is a kivitelező a helyrehozatallal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában