Ortodox hagyomány

2018.01.22. 07:00

Megszentelték a Balaton vizét

Hatodik éve már, hogy a keszthelyi Család Iskola fenntartója, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus magyarországi Orthodox Exarchátus püspöke megszenteli a Balatont.

Keszey Tivadar

Fotó: Keszey Tivadar

Szombaton  népes templomi gyülekezet és a Balaton-parton várakozó sokaság mutatta, az alkalom beépült a város hagyományai közé.

A Család Iskola életében is ünnep a Bécsben székelő püspök látogatása. Az egész napos ünneplés közben beköszöntöttek a háromkirályok, Arszeniosz Kardamakisz metropolita megáldotta és megszelte a vaszilopitát (újévi sütemény), és elmondta újévi jókívánságait.

A magas rangú egyházi vezető látogatása és a szakrális esemény megtiszteltetés a város számára is.

Fotó: Keszey Tivadar

- Jó érzés nyáron a megszentelt vízben fürödni... – mondta köszöntő szavait követően Ruzsics Ferenc polgármester, miközben átnyújtotta a metropolitának a város ajándékát. A Balatonszentelést szent liturgia előzte meg a Fő téri templomban. A gyönyörű templombelső, a festett üvegablakokon átragyogó fény, a zenei kuriózumnak számító élő liturgikus ének emelkedetté tette a pompás ortodox misét és templomi vízszentelést, ami után egyéni áldásért sorakoztak a hívek.

Fotó: Keszey Tivadar

- A világot Isten jónak teremtette. Krisztus a Jordánban való megkeresztelkedésével megszenteltté tette a vizeket. Azért végeztük el a vízszentelés szertartását, hogy emlékeztessük magunkat erre, óvjuk és védjük természeti környezetünket és becsüljük meg a fényt, ami nélkül sötétség lenne a világon – mondta a mise végén a metropolita.

Fotó: Keszey Tivadar

A Család Iskola népzenetanárai dudaszóval vezették le a menetet a Balaton-partra. Az archaikus hangszeres kíséret jól illett az alkalomhoz. A helyi és a vendég egyházatyák az iskolás gyermekek gyűrűjében érkeztek a Sziget fürdőhöz. Őeminenciája harmadszorra merítette meg a keresztet a Balatonban, amit aztán egy beúszó fiatalember emelt ki a jéghideg vízből. A parton állók tapssal honorálták cselekedetét.

Idén is galambröptetéssel és záró áldással fejeződött be a karácsonyi vízszentelési szertartás, és kezdődött az új év.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában