Gyenesdiás

2018.01.23. 16:30

A közösségi összefogás és fejlesztések jelentik a jövőt

A tavalyi a továbbfejlődés, az idei a folytatás éve – így fogalmazott Gyenesdiás jövőjéről Gál Lajos polgármester újévköszöntő fogadásán.

Keszey Ágnes

Pácsonyi Imre, Simon Attila, Manninger Jenő és Gál Lajos az újévi koccintáskor Fotó: A szerző

Hagyományosan a nagyközség vállalkozóit, támogatóit és partnereit hívta újévköszöntő koccintásra az önkormányzat a napokban. Gál Lajos polgármester beszédében Gyenesdiás tavalyi évére visszatekintve úgy összegzett: az együttműködést elősegítő nyugalom, biztonság és békesség jegyében telt, az önkormányzat feladatellátásában, a képviselő-testület munkájában, a közéletben és a mindennapokban egyaránt.

Pácsonyi Imre, Simon Attila, Manninger Jenő és Gál Lajos az újévi koccintáskor Fotó: A szerző

– A települési fejlesztéseket illetően az óévben részben az előkészítés szakaszáról beszélhetünk, valamint jelentős összegű pályázatot (szám szerint 23) nyújtottunk be a nagyközség további fejlesztése érdekében, de támogattuk a civil szervezeti és vállalkozói pályázatokat egyaránt. Az elmúlt években – adósság nélküli településünkön – tovább gyarapodott a gazdaság és ezzel együtt a település adóerőképessége és ezen belül az iparűzési adója, amely 10 év távlatában, több mint 135 százalékos növekedést mutat. Gyenesdiás ezzel több lábra tudott állni a turizmus feltétel rendszereinek és az iparterületi fejlesztéseinek megindítása révén – tekintett vissza Gál Lajos, hozzátéve, hogy a tavalyi esztendőben önerőből és pályázati támogatások segítségével a településen több mint száz millió forint értékű fejlesztés valósult meg.

Újévköszöntő fogadás Gyenesdiáson Fotó: A szerző

Beszédében kiemelte több helyi lakos, versenyző, egyesület, esemény és vállalkozás sikereit, eredményeit is. Az idei tervekről szólva elsőként a helyi általános iskolát említette: a több mint 420 gyermeket oktató intézményben a fenntartó nagykanizsai tankerületnek és KLIK pályázatának köszönhetően több fejlesztés és a tornaterem bővítése is megvalósul. Önerőből kezdte meg az önkormányzat a gyermekorvosi rendelő építését, melyet nyárra szerkezetkészen befejeznek, majd a remények szerint jövőre kiegészítő támogatással teljesen elkészülhet. A Lídóstrandon építik az új beléptető kapuzatot, fejlesztik a közműrendszert. Az ottani vállalkozókkal együttműködve véglegesedtek a május végéig befejeződő üzletfejlesztések részletei is.

Fotó: A szerző

Nyárra megvalósul a település központjában lévő élelmiszerüzlet tetőtér-beépítése, itt később ebédlőt és közösségi teret alakítanak ki. Vállalkozói támogatással és önkormányzati önerővel átalakítják a Palkó Sándor sétány környezetét, ahol létrehoznak egy településközponti játszóteret. Az önkormányzat szorgalmazza a 71-es főút gyenesdiási átkelésének teljes felújítását, a „hercegi vezeték” (ivóvíz-vezeték) előzetes kiváltásával.

– Turisztikai és vidékfejlesztési programok segítségével több pályázati program is meg fog valósulni Gyenesdiáson, akárcsak a munkahelyteremtő beruházásokhoz a befektetői együttműködések kiépítése. A család és vállalkozó barátiság mellett, pedig továbbra is szeretnénk segíteni a Gyenesdiásra települő fiatalokat, vállalkozásokat hangsúlyozta a polgármester. Az újévindító eseményen – melyen jelen volt Simon Attila helyettes államtitkár is – beszédet mondott Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a település fejlődéséről és további fejlesztéséről szólva. Pácsonyi Imre a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke pedig a helyi közösség erejét, összefogását és a tradíciók őrzését is kiemelte köszöntőjében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában