Kolbászból van a kerítés

2018.01.13. 19:46

Hagyományőrző disznóságok Reziben

Főként tradicionális ízesítésű magyaros kolbászok készültek, de volt barackpálinkával vagy gyömbérrel ízesített is a rezi hagyományőrző disznótoros és kolbásztöltő mustrán.

Keszey Ágnes

Fotó: A szerző

Közel húsz csapat főzött és sütött szombaton a Rezi Várbarátok Köre Egyesület hagyományőrző rendezvényén: kolbászt és disznótoros ételeket készítettek.

- Az összejövetelnek a barátság az alapja. Nagyon fontos, hogy megismerjük egymást, egymás ízeit és szokásait – emelte ki Tafota Istvánné, a szervezet elnöke.

Fotó: A szerző

Reziből és a környező településekről érkezett csapatok mellett távolabbról is jöttek: legmesszebbről a Hajdú-Bihar megyei Esztárról. Ők például először jártak itt, s rögtön különdíjat nyertek.

-Mindkét kategóriában indulunk: hagymás vér, töltött káposzta és barbecue oldalas készült. A kolbász hagyományos fűszerezésű: fokhagyma, só, bors, pirospaprika került bele – mutatta be az étkeket Imre Antal. A zsűri nem csak ízeket bírált, sok más szempontot is figyelembe vett.

Fotó: A szerző

- Nagyon nagy szeretettel, odaadással és gondossággal készítették az ételeket. A gasztronómiában lényeges, hogy nem egy íz fontos, hanem az ízek összhangja és az összbenyomás. Az ember nem csak az ínyével eszik, hanem a szemével és az orrával is. Ezért nagyon fontos a tálalás is-összegezte a zsűri elnöke, dr. Gundel János professzor, a BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar tanára.

 

A kolbásztöltő kategóriában első lett a „Hivatali szolgák” csapata, a disznótoros ételek közül a legjobbnak a helyi Rizlingország nevű csapat által készített májaleves és vesevelő lett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában