2018.01.13. 19:46
Hagyományőrző disznóságok Reziben
Főként tradicionális ízesítésű magyaros kolbászok készültek, de volt barackpálinkával vagy gyömbérrel ízesített is a rezi hagyományőrző disznótoros és kolbásztöltő mustrán.
Fotó: A szerző
Közel húsz csapat főzött és sütött szombaton a Rezi Várbarátok Köre Egyesület hagyományőrző rendezvényén: kolbászt és disznótoros ételeket készítettek.
- Az összejövetelnek a barátság az alapja. Nagyon fontos, hogy megismerjük egymást, egymás ízeit és szokásait – emelte ki Tafota Istvánné, a szervezet elnöke.
Reziből és a környező településekről érkezett csapatok mellett távolabbról is jöttek: legmesszebbről a Hajdú-Bihar megyei Esztárról. Ők például először jártak itt, s rögtön különdíjat nyertek.
-Mindkét kategóriában indulunk: hagymás vér, töltött káposzta és barbecue oldalas készült. A kolbász hagyományos fűszerezésű: fokhagyma, só, bors, pirospaprika került bele – mutatta be az étkeket Imre Antal. A zsűri nem csak ízeket bírált, sok más szempontot is figyelembe vett.
- Nagyon nagy szeretettel, odaadással és gondossággal készítették az ételeket. A gasztronómiában lényeges, hogy nem egy íz fontos, hanem az ízek összhangja és az összbenyomás. Az ember nem csak az ínyével eszik, hanem a szemével és az orrával is. Ezért nagyon fontos a tálalás is-összegezte a zsűri elnöke, dr. Gundel János professzor, a BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar tanára.
Hagyományőrző disznóságok Rezin
A kolbásztöltő kategóriában első lett a „Hivatali szolgák” csapata, a disznótoros ételek közül a legjobbnak a helyi Rizlingország nevű csapat által készített májaleves és vesevelő lett