Tehetség

2018.01.20. 11:30

A gyenesdiási Fodor Mátyás a győztes felelősségével táncolna tovább

Először négy évvel ezelőtt, a „Fölszállott a páva” tehetségkutató verseny második évadában indult a zalai faluban élő Fodor Mátyás, aki idén a viadalon felért a csúcsra, megnyerte a néptáncos kategóriát.

Góth Imre

Fodor Mátyás a színpadon. A tánc nagy fizikai és szellemi felkészültséget igényel Fotó: Váradi Levente

Bemutatkozó évében, harmadikos gimnazistaként éppen elérte a nevezés alsó korhatárát. Tanulni jelentkezett, érdekelte, a kiemelt szakmai körben milyen visszajelzéseket kap tánctudásáról. Akkor az első elődöntőben búcsúzott.

- Elégedett voltam az eredményemmel – emlékezett vissza. – Megismertem viszont Ónodi Béla mentoromat, akitől sokat tanulhattam. Fontos fejlődési állomás volt a táncos életemben a verseny.

A zalai falu szülötte, Fodor Mátyás néptáncos nyerte meg a „Fölszállott a páva” tehetségkutató versenyt.

A következő évben, 2015-ben elnyerte az Aranysarkantyús táncos címet, ami hatalmas elismerést jelentett számára. Aztán tanulmányait a fővárosban, egyetemen folytatta, míg tánctudását a híres Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttesben, Fundák Kristóféknál tökéletesítette.

- Hatalmas fejlődést érzek a tánctudásomban – mondta erről Mátyás. – Az elmúlt három évben sokat tanultam, sok mesterrel találkoztam, több versenyen is indultam. Amikor kiírták az idei Fölszállott pávát, rövid gondolkodás után döntöttem: indulok. Részt akarok vállalni a magyar népi kultúra, a magyar néptánc népszerűsítésében.

- Milyen táncokkal nevezett?

- A legkedvesebb táncaimat választottam. A keszthelyi selejtezőben széki táncokat, jellegzetes erdélyi mezőségi férfitáncot mutattam be. A középdöntőben a mérai legényes és verbunkos, Árus Ferenc híres prímás tánca következett. A döntőben Észak-Mezőség ritka és sűrű magyar táncát láthatták tőlem az élő adás nézői.

Fodor Mátyás elmondta: a virtus táncok nagy fizikai és szellemi felkészülést igényelnek. A finálé előtt többször be kellett mutatni a programot, próbáltak zenekarral, kamerákkal, fényekkel.

- A zsűri megnézett minket, de nem érzékeltették, ki tetszik nekik jobban – mondta az izgalmakról a zalai táncos. – Kádár Ignác mentoromnak sokat köszönhetek, az utolsó pillanatig mellettem állt.

Fodor Mátyás a színpadon. A tánc nagy fizikai és szellemi felkészültséget igényel Fotó: Váradi Levente

- Hogyan emlékszik a döntőre?

- Sokáig fel sem tudtam dolgozni a sikert. Hatalmas élmény volt. Mi, versenyzők egymás sikerének is örültünk, és ezzel szuper hangulata lett a fesztivállá alakult versenynek. Nagyon szép élményként éltem meg és hatalmas megtiszteltetés, hogy ott lehettem. Szeretném a néptáncot mindenhol felelősséggel képviselni a Fölszállott a páva győzteséhez méltón.

Fodor Mátyás gyerekként a Gyenes Néptánc Együttesben tanult szüleitől, Fodor Ivántól és Fodorné Edittől, testvéreivel, Zsuzsival, Zsófival és Dáviddal együtt. És most, az örömük is közös.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában