Örökség Serleg

2018.01.25. 07:00

Elismerték a történelmi hagyományok ápolását Murakeresztúron

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány Örökség Serleget adományozott a murakeresztúri Zrínyi Kadétok Hagyományőrző Egyesületnek.

Horváth-Balogh Attila

Fotó: Murakeresztúri Iskola

Az alapítvány (amely egyébként a kultúra lovagja cím „gazdája” is) az elismerést a Magyarország Felfedezői Szövetséggel együttműködve, nyílt pályázat keretében adományozza a magyar és az egyetemes kulturális örökséget példamutatóan ápoló ifjúsági közösségek számára.

Az elismerést az ifjúsági közösség, vagy annak képviselője a Magyar Kultúra Napja Gála keretében kapja meg. Így történt ez a Zrínyi Kadétok Hagyományőrző Egyesület esetében is, a fővárosban megrendezett ünnepségen a csapat tagjai és vezetőjük, Kovácsné Kővágó Anna, a murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Művelődési Központ igazgatója, az egyetemes kultúra lovagja vette át a serleget.

- Az Örökség Serleg elismerést a magyar kultúra ápolásáért eddig öt ország 33 hazai és határon túli ifjúsági közössége érdemelte ki. Mostantól hét ország 39 közössége mondhatja el magáról, hogy Örökség Serleggel kitüntetett – bocsátotta előre Kovácsné Kővágó Anna.

– A Zrínyi Kadétok Hagyományőrző Egyesület 2009-ben alakult azzal a céllal, hogy Murakeresztúr és a horvát határ mellett élő horvát-magyar lakosság közös történelmi hagyományait (különös tekintettel a Zrínyiekre) ápolja az ifjúság körében. Eddig 25 kiváló tanulónk lett kadéttá avatva 2009-től. Nagyon jó a kapcsolatunk a horvátországi csáktornyai Zrínyi Gárda Hagyományőrző Szervezettel, a szigetvári Zrínyi vitézekkel és a szintén horvát Krizsevacka djevojacka staza Hagyományőrző Egyesülettel, a szlovéniai József Attila Kulturális Egyesülettel, valamint a Rákóczi Szövetség zalai szervezetével és a Zalai Magyar Nemzeti Szövetséggel és a Falvak Kultúrájáért Alapítvánnyal.

Fotó: Murakeresztúri Iskola

Kovácsné Kővágó Anna hozzátette: azt tervezik, hogy a partnerek képviselőivel létrehozzanak több Zrínyi-emléktúrát.

- Ezen kívül Zrínyi emlékhelyeket látogatnánk meg Horvátországban, Magyarországon és Zrínyi – Rákóczi emlékhelyeket Magyarországon a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben. S a túrák eredménye lenne egy online Zrínyi- Rákóczi emlékszoba is – jelezte Kovácsné Kővágó Anna.

A Zrínyi Kadétok és vezetőjük az iskolánál álló Zrínyi-szobor előtt a serleggel (balról jobbra): Papócsi László, az egyesület elnökségi tagja, Gerencsér Bence, Csonka Ámon, Abonyi Bence, Sólyomi Márk, Pókecz Dominik, Pávlicz Marcell kadétok és Kovácsné Kővágó Anna, az egyetemes kultúra lovagja, az egyesület elnöke. Hiányzik a képről Sólyomi József és Bences Martin kadétok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában