Látogatás

2018.01.19. 12:30

Az egyház és az állam kapcsolata napjainkban

A hévízi római katolikus plébánia meghívására a fürdővárosba látogatott Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Zalai Hírlap

Soltész Miklós: – A kormány hangsúlyozottan törekszik a történelmi egyházakkal való jó kapcsolatra

Soltész Miklós a Katolikus Szabadegyetem sorozat keretében Az egyház és állam kapcsolata napjainkban címmel tartott telt házas előadást a polgármesteri hivatal konferenciatermében. A vendégeket Kiss László esperes köszöntötte.

Az államtitkár a történelmi folyamatok elemzése során mutatta be, mit jelent, ha az államot és az egyházat erőszakosan szétválasztják ahelyett, hogy természetes együttműködésben szolgálnák a társadalmat. Mint elmondta, a népirtással végződő diktatúrák mind üldözték a vallásos embereket.

Soltész Miklós kitért arra is, hogy az elmúlt években, amióta a Fidesz-KDNP kormány hangsúlyozottan törekszik a történelmi egyházakkal való jó kapcsolatra, pozitív változások indultak el a magyar társadalomban. 25 százalékkal csökkent az abortuszok száma, és egyre nagyobb szerepet vállalnak az egyházak az iskolák és a szociális otthonok fenntartásában.

Soltész Miklós: – A kormány hangsúlyozottan törekszik a történelmi egyházakkal való jó kapcsolatra

Az államtitkár a felekezeti iskolák mellett szólva elmondta, véleménye szerint nincs olyan, hogy világnézetileg semleges oktatás. Ha a keresztény értékrendet ki akarják szorítani az oktatásból, az ateizmust szül, és bizony az is egy világnézet.

Az érdeklődőknek lehetőségük volt az előadás végén kérdéseket is feltenni, amelyek többek között a migráció miatti aggodalmakat és a közelgő választásokat érintették.

A rendezvény végén Papp Gábor polgármester köszönte meg Soltész Miklós államtitkár előadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában