Ügyelet

2017.12.27. 15:30

Többségében helyi orvosok fognak ügyelni januártól a zalaszentgróti térségben

Január elsejétől új rendszerben, többségében helyi háziorvosokkal oldják meg az orvosi ügyeleti ellátást Zalaszentgróton.

Szabó Judit

Illusztráció: shutterstock

Az egészségügyről szóló törvény értelmében a települési önkormányzatnak kell gondoskodnia az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó ügyelet megszervezéséről. A zalaszentgróti ügyeletet a türjei önkormányzat gesztorságával létrehozott Egészségügyi Ügyeleti Társulás működtette több éven keresztül. A kiadásokat az OEP és az ügyeleti rendszerben részt vevő települések lakosságarányos hozzájárulásai biztosították. Később, 2010-ben kiszervezték a feladatot külső szolgáltatónak, a ReálMed Kft.-nek, amellyel az önkormányzatok külön-külön kötöttek megállapodást .

A cég vállalta a központi ügyelet biztosítását munkanapokon 15-től másnap reggel 7 óráig, munkaszüneti napokon, ünnepnapokon pedig 7-től másnap 7 óráig. Az ügyeletet egy orvossal – zömében nem helyiekkel -, egy ápolóval/nővérrel és egy gépjárművezetővel működtetik, s vállalták sürgős esetben azt is, hogy a beteget az illetékes egészségügyi intézménybe szállíttatják.

A zalaszentgróti önkormányzat a feladatellátásáért az egészségbiztosítási finanszírozás felett kezdetben 52 forintot fizetett havonta lakosonként. A ReálMed Kft. már tavaly is kérte a támogatás növelését a kistérségi ügyeleti ellátásban érintett települési önkormányzatoktól a rendszerben dolgozók bérigényének növekedése, az ügyeleti ellátásában országosan kialakult nehéz helyzet miatt.

Illusztráció: shutterstock

A képviselő-testületek 2017-re egységesen 79 forintra emelték a támogatást (a cég 114 forintot kért). A kft. kimutatta, hogy a vesztesége csökkent ugyan, de az idei évet is várhatóan mínusszal, mintegy 3 millió forintos veszteséggel zárja. Ezért az önkormányzati támogatás további emelését kérte 2018-ra, 125,8 forintot havonta lakosonként, a bérrendezéssel is összefüggésben.

Az ajánlat alapján számításokat végeztek az önkormányzatok a jelenlegi ügyeleti rendszer finanszírozásához szükséges települési támogatásról. Megállapították, hogy 125 forinttal kell kalkulálni. A kistérség háziorvosaival is megbeszélést folytattak az ügyelet helyzetéről, az elvárt és elfogadható óradíjakról és az ellátásban való részvételi hajlandóságról, mert szerették volna, ha többségében helyiek vállalják az ügyeletet. A háziorvosok elfogadták a megemelt, bruttó 3000 forintos óradíjat, s egyetértettek abban, hogy a kistérségi orvosok által vállalható az összes ügyeleti óra legalább 80 százalékának biztosítása, állt az önkormányzati előterjesztésben.

A 125 forintos önkormányzati támogatással a tavalyi 79 forintos árhoz képest 58 százalékos az emelkedés, ezzel az önkormányzati támogatás összege már meghaladja az állami, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által biztosított finanszírozásét, emelte ki az előterjesztés. Zalaszentgrót önkormányzata mégis elfogadta ezt a támogatási összeget az ellátás biztosítása érdekében. Baracskai József polgármester érdeklődésünkre elmondta, a legjelentősebb változás és pozitívum, hogy a térség lakosai döntő többségében az általuk ismert, helyi orvosokkal találkozhatnak januártól az ügyeletben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában