Közlekedés

2017.12.19. 17:05

Okos zebra segíti a biztonságos átkelést Egerszegen

Biztonságosabbá vált a belső elkerülő út és a Vágóhíd utca kereszteződésében található zebra, amit nagyon sokan használnak a közeli sportközpont miatt.

Arany Gábor

Kedden a polgármesteri hivatal műszaki osztályának vezetője, Takácsné Czukker Szilvia és a városüzemeltetési csoport vezetője, Cseke Tibor, valamint Windisch Zoltán rendőr főtörzsőrmester, a városi rendőrkapitányság megbízott baleset-megelőzési előadója mutatta be a sajtó képviselőinek a közelmúltban végrehajtott átalakításokat. Mint elhangzott, a belső elkerülő út tavaly januári átadása óta a Malom utcai csomópontban öt baleset történt. Gépkocsik ütköztek össze, nyolcan sérültek meg. Ott emiatt forgalomtechnikai változásokat hajtottak végre. Bevezetésük óta ott nem is történt baleset. A Vágóhíd utcánál ősszel két gázolás következett be rossz látási körülmények között. A halálos végű balesetnél kerékpáros ment át a zebrán anélkül, hogy leszállt volna járművéről és az érkező személygépkocsival ütközött össze. A másik esetben autó ütötte el a sportcentrum felől jövő és a zebrára lépő fiatal lányt, aki súlyosan megsérült.

Cseke Tibor, Takácsné Czukker Szilvia és Windisch Zoltán mutatta be az okos zebrát Fotó: A szerző

A balesetek után elvégezték kereszteződés forgalomtechnikai felülvizsgálatát és ennek eredményeként okos zebrát telepítettek. Ez azt jelenti, hogy szenzorok érzékelik a gyalogos érkezését és ezt az úttest burkolatába süllyesztett LED-ek felvillantásával jelzik a járművezetőknek. Emellett a gyalogosokra figyelmeztető útburkolati jelzéseket festettek fel, keresztirányú, sárga színű, akusztikus rázó csíkok kerültek a forgalmi sávokba és tábla figyelmeztet a gyerekekre, a veszélyes helyet még villogó fény is jelzi. A zebrához vezető járdaszakaszokon korlátokat helyeztek el, ezzel a szabályos átkelés felé terelve gyalogosokat és jobban láthatóvá téve őket a járművezetők számára.

Mint elhangzott, a jelzések a vezetőket fokozott óvatosságra intik, olyan sebességgel közelítsék meg a kijelölt átkelőhelyet, hogy elsőbbségadási kötelezettségüknek eleget tudjanak tenni, ha a zebrán gyalogos akar átmenni. Az önkormányzat a beruházásra 2,5 millió forintot költött. Mint ismeretes, az első ilyen intelligens zebrát idén májusában a Platán és Dózsa György utca kereszteződésénél telepíttette az önkormányzat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában