Előnyben a „házi”

2017.12.18. 17:40

A helyi termék ünnepe Kanizsán

„Házi” szaloncukorral, mézeskalács-díszekkel és más, kézműves apróságokkal ékesítették hétfőn helyi termelők egy konferencia karácsonyfáját a Medgyaszay Házban.

Horváth-Balogh Attila

A konferencia karácsonyfáját a vidékfejlesztési egyesületek tagjai és zalai helyi termelők díszítették fel: képünkön Klujber Krisztina, Lóránt Zoltán és Kása Mónika Fotó: Szakony

Az ünnep közeledtét jelző momentumra a II. Zalai Helyi Termék Karácsony – bemutatón és konferencián került sor a Zalai Innovatív Foglalkoztatási Paktum keretében. A konferenciát a házigazda város polgármestere, Dénes Sándor nyitotta meg, kiemelve: Nagykanizsát mindig is jellemezte a térségben való gondolkodás, melynek jövőbemutató példája a Mura-program. Sáringer-Kenyeres Tamás, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke pedig arról beszélt: a vásárlóknak egyre nagyobb figyelmet kellene fordítani a megbízható, helyi termékekre.


A konferencia karácsonyfáját a vidékfejlesztési egyesületek tagjai és zalai helyi termelők díszítették fel: képünkön Klujber Krisztina, Lóránt Zoltán és Kása Mónika Fotó: Szakony

– A gazdaság javuló helyzetének kövekeztében ha lassan is, de növekednek a bérek – fejtegette Sáringer-Kenyeres Tamás. – Azt gondolom, mindenkinek érdemes megfontolni, hogy a bérnövekményéből többet költ az egészséges táplálék, a megbízható helyi élelmiszer felkutatására és beszerzésére. A döntés a mi kezünkben van: a helyit választjuk, vagy megvesszük az olcsóbb, de ki tudja, honnét ide szállított élelmiszert a nagy áruházláncokban, aminek következményeként sokkal több pénzt hagyunk a gyógyszeripar zsebében.

Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke kijelentette: a jó minőségű helyi terméknek igenis, van jövője, s ennek vásárlása, előállítása elősegítheti a fiatalok helyben maradását is.

Ezt követően Cseresnyés Péter államtitkár, a Mura-program miniszteri biztosa tartott előadást a gazdaságfejlesztő program helyi termékfejlesztésben és a vidék megújításában betöltendő remélt szerepéről. Elmondta: a program hangsúlyos lába az agrárfejlesztés.

– Szeretnénk ismét fellendíteni a térségben a bogyós gyümölcsök termelését, növelni a különleges gyümölcsök, például a kivi, a kákiszilva termőterületét, gyógynövény-termesztő és feldolgozó programelemet is indítunk, s tervezzük az élelmiszer-feldolgozás fellendítését – mondta el egyebek közt.

Az eseményen még más előadásokra is sor került, s számos helyi termelő, vidékfejlesztési egyesület mutatta be portékáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában