WorldSkills

2017.11.15. 11:00

A zalai Hédl Ádám a világ legjobb kőművesei között

A szakmák olimpiájaként számon tartott WorldSkills idei versenyét októberben tartották meg Abu Dhabi-ban, ahol 58 ország 1259 versenyzője küzdött a világ legjobbja címekért.

Hajdú Péter

Hédl Ádám a WorldSkills helyszínén, a versenymunka sikeres befejezése után

Megyénkből a kőműves Hédl Ádám a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Széchenyi István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának diákja és a keszthelyi Asbóth Szakgimnázium és Szakközépiskola képviseletében a szépségápoló Papp Viktória Dóra versengett.

Az egerszegi iskola kőműves hidegburkoló tanulója, akivel az iskolában a napokban találkoztunk, már újabb versenyre készül, és új szakmát is tanul. A fiatalember a világ legjobb kőművesei között a 23. helyezést érte el.

A Széchenyi iskola igazgatója, Némethyné Lövey Zsuzsanna elégedetten nyugtázta:

– Intézményünk szakközépiskolai kategóriájában eddig nem volt ilyen magas eredményt elérő diákunk.

Hédl Ádám, amikor megkérdeztük tőle, miért választotta évekkel ezelőtt a kőműves szakmát, egy manapság ritkán hallható válasszal felelt.

– Tetszik a kétkezi munka, jó érzéssel tölt el, hogy alkothatok munka közben. Eddig volt egy országos második helyezésem 2016-ban a nemzeti döntőn, előtte a Construmán harmadik helyezést értem el. Idén lettem a nemzeti döntőben első helyezett, amivel kvalifikáltam magamat a szakmai világversenyre. Ott értem el a huszonharmadik helyezést – mondja Hédl Ádám, majd így folytatja:

– Hosszú felkészülés, rengeteg munka előzte meg az Abu Dabhi-ban lezajlott WorldSkills versenyt. Tavasztól fogva gyakoroltam öt hónapon át, minden nap.

Hédl Ádám a WorldSkills helyszínén, a versenymunka sikeres befejezése után

Ez alatt az idő alatt az országban több iskola tanműhelyében, a helyi szaktanárok segítségével folyt a felkészülés, amit Gángó-Péter Diána mérnöktanár szervezett, aki kőműves szakmában a világverseny hazai szervezője volt.

– Ádámnál azt tartottam célszerűnek, hogy mivel a helyszínekre lehetett szállítani a szükséges anyagokat, ezért inkább a felkészítő szakemberek maradtak a saját tanműhelyükben, ott fogadták Ádámot, aki a négy hazai műhelyen kívül Dániában és Németországban is készült a versenyre több hetet – mondta Gángó-Péter Diána, aki rendszeresen küldte a fiatalembernek a felkészüléshez szükséges gyakorlatokat.

A négy napig tartó verseny során több falrészletet kellettfelraknia például a nagymecset homlokzatát idéző motívummal, illetve az arab címert az aranysólyommal, összesen 22 óra alatt.

– Nem volt nagyon nehéz, készítettem itthon bonyolultabb falat is, viszont az időt nagyon szűkösre mérték, ezért volt nehéz. Elégedett vagyok, az volt a célom, hogy be tudjam fejezni mindhárom modult a megadott időn belül, és ez sikerült – mondta a fiatalember, akitől azt is megtudtuk, hogy kapott már munka ajánlatot, több cég is megtalálta már.

Egyelőre azonban nem szakít a versenyzéssel, a jövő évi Európa Bajnokságra való felkészülés foglalkoztatja, ami Budapesten lesz. A felkészülés idejére a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara biztosít számára ösztöndíjat. Ugyanakkor idén beiratkozott elsősnek a régi iskolájába, hogy másodszakmaként a tetőfedést is elsajátítsa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában