1956

2017.10.24. 09:00

A szabadságot szimbolizálja az alsópáhoki emlékmű

Alsópáhokon katonai tiszteletadással tartottak megemlékezést az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére, melynek keretében felavatták a Szabadság kapuja emlékművet.

Keszey Ágnes

Fotó: Keszey Ágnes

A Művelődési Házban köszöntötte az egybegyűlteket Czigány Sándor polgármester- ahogy fogalmazott: „az idő és a hely szelleme által megszentelt pillanatban”.

- 1956 soha el nem évülő felelősséget rakott a vállunkra. Nekünk, a szabad Magyarország polgárainak nagyobb gonddal és tiszta lélekkel kell kötődnünk: nemzeti létünk méltóságot adott. Az emlékezés kötelesség, az örökösök örök felelőssége-hangsúlyozta a polgármester . Manninger Jenő országgyűlési képviselő köszöntőjében felidézte a történelmi eseményeket, a megemlékezés szónoka Sághegyi Attila alezredes, a Zala Megyei Védelmi Bizottság honvédelmi referense volt.

Sághegyi Attila alezredes volt a megemlékezés szónoka
Fotós: Keszey Ágnes

A helyi iskola, az Allegrezza Kamarakórus, a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar, valamint Sebestény Rita lépett fel a műsoron, mely után ökumenikus áldással szentelték fel az intézmény mellett felállított Szabadság kapuját. Az 1956-os emlékművet négy milllió forintos pályázati támogatással és egy millió forintos önkormányzati önerő ráfordításával készítették el.

Az avatóünnepségen dr. Cséby Géza irodalomtörténész mutatta be a Budapesten született, s már több térségbeli szobrot megalkotó Tóth Dávid szobrászművész készítette művet.

-A nyílókapu a szabadságot jelképezi. A rabságból a szabadságba vezető utat. Az alig résnyi nyíláson galambok a felszabadultság, a szabadság örömét repítik szerteszét a világba, hogy hírül adják: nincs hatalma a gonosznak a jóság felett- méltatta az alkotást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában