Évforduló

2017.10.22. 17:30

A reformáció 500. évfordulója apropóján gyülekezeti találkozót rendeztek Zalaistvándon

A zalaistvándi evangélikus egyházközség szombaton rendezte meg az egykor volt kemenesaljai egyházmegye gyülekezeteinek találkozóját

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

A program a zalaistvándi közösségi házban áhítattal kezdődött, majd a gyülekezetek bemutatkozásával folytatódott. Délután a vendéglátók bemutatták a Kilenc kő című minidrámajátékot, amely egy holland szolgálólányról szólt, akit az ellenreformáció idején tiltott bibliaolvasás miatt befalaztak.

Fotó: Katona Tibor

A falazás kilenc köve megszemélyesítve mondja el a darabban, hogy milyen tulajdonságaitól, az élete mely jövendő eseményeitől fosztják meg, ha a mártíromságot választja. A néző számára az utolsó kő teszi fel a megválaszolandó kérdést: ki mit tenne ilyen helyzetben?

Fotó: Katona Tibor

Koczor György Zalaistvánd evangélikus lelkésze lapunknak elmondta, a szombati program része volt a lutheri reformáció 500. évfordulója alkalmából a gyülekezet által szeptember 10. óta szervezett '50 nap 500 év' című rendezvénysorozatnak. A kemenesaljai egyházmegyéhez az 1950-es évekbeli megszüntetéséig számos zalai gyülekezet tartozott, a kapcsolatok családi együvé tartozás révén is megmaradtak, így a szombati találkozó a közös történelmi összetartozás megmutatkozása volt.

Fotó: Katona Tibor

A Zalaistvándra érkezett gyülekezeti képviselők bemutatták saját életük eseményeit, így például a kemeneshőgyésziek az alapítványukról szóltak, a zalaegerszegiek a nőegyletről és a férfikörről, míg a pusztaszentlászlóiak a kreatív biblióráikat mutatták be. A vendéglátók pedig a környékben szervezett evangélikus nevelőszülői hálózatról beszéltek.

Fotó: Katona Tibor

A lutheri reformáció 500. évfordulójához kapcsolódik a következőkben az október 29-én Zalaszentgróton, október 31-én, a reformáció napján Zalaistvándon sorra kerülő istentisztelet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában