Felújítás

2017.10.19. 07:00

Összefogtak a kiskanizsaiak a művelődési ház felújítására

Lelkes kiskanizsaiak összefogtak a minap és társadalmi munkában leverték a városrészben található Móricz Zsigmond Művelődési Ház falának alsó részéről az átvizesedett, málló vakolatot.

Horváth-Balogh Attila

– Az épületen 1991-ben végeztek utoljára nagyobb felújítást – bocsátotta előre Tóth István, a Kanizsai Kulturális Központ kiskanizsai intézményegységének vezetője.

– Ezért úgy döntöttünk, hogy idén nekikezdünk a művelődési ház felújításához. Az év elején cseréltette ki az önkormányzat az udvarra néző ablakokat, továbbá elvégeztük az épület talajvíz elleni szigetelését, nagyjából 1,4 millió forintos beruházás keretében. Most pedig lelkes kiskanizsaiakkal összefogásban hozzáláttunk a felvizesedett, megmozdult vakolat leveréséhez, hogy a falaknak a szigetelés után legyen idejük kellőképpen kiszáradni.

Abban bízunk, hogy az önkormányzat pénzügyi segítséget nyújt majd jövőre az újravakoláshoz és a festéshez. Folyamatosan egyeztetünk erről a városvezetéssel, s reméljük, hogy a jövőre 90 éves épület születésnapját szép ajándékkal ünnepelhetjük.

Tóth István hozzátette: már folyamatban van a ház fűtéskorszerűsítésének tervezése is, kondenzációs kazánt építenek be és radiátorokat szerelnek fel a közeljövőben.

A csapat, kiegészülve Tóth Istvánnal, a ház vezetőjével (hátsó sor, fekete kabátban). A bal oldalon, kockás felsőben a szervező, Németh Antal

A vakolat leveréséhez 12 kiskanizsai ember állt össze, az enni-innivalót a Németországban 50 éven át élt, nemrég hazatért Németh Antal finanszírozta.

– Mi a gyerekkorunkat itt, a művelődési házban éltük le, 17-18 évesen itt táncoltunk a lányokkal – bocsátotta előre. – Kiskanizsán abban az időben csak 3-4 családnál volt tévé, a szórakozási lehetőséget a művelődési ház jelentette. Ez volt a fiatalságunk és amikor fél éve hazatértem, megdöbbentem, mennyire megviselt a művelődési ház kívülről. Szóltam a régi barátoknak és levertük a feljött vakolatot. Ahogy az őseink felépítették, olyan állapotban szeretnénk mihamarabb viszontlátni a házat.

Ezek is érdekelhetik