Péksüti

2017.10.03. 14:32

Ínycsiklandozó péksüteményeket mutattak be a Hobbi Pékek Találkozóján

Lenmagos és hatmagos kenyér, békebeli sós kifli, kakaós csiga – csak néhány a szépen elkészített és finom péktermékek közül, mellyel az otthon sütni szerető hölgyek és urak neveztek a Gyenesdiáson megrendezett Hobbi Pékek Találkozójára.

Keszey Ágnes

Liszt, víz, só – e három alapanyagból csodás kenyeret készíthet bárki – persze kell hozzá jó recept, türelem, tanulás, tapasztalat, sok gyakorlás.

Három versenyző Brunner Noémi, dr. Nagy Károly, Melczer Éva és néhány kenyér a közel húsz féle termék közül, melyekkel neveztek a versenyzők és kóstolhattak az érdeklődők Fotós: A szerző

Érdemes mindenkinek kipróbálni nagyanyáink hagyományos kenyérreceptjeit, kísérletezni például teljes kiőrlésű vagy magos változattal, dagasztani, formázni és hallgatni a frissen sült kenyér hangját (mert van neki), héjának roppanását, szagolni illatát, majd megízlelni ízét, vagy szépen formázott kifliket, kerekded zsemléket finom péksüteményeket készíteni – mindezekre példát is mutattak a Hobbi Pékek Találkozójának résztvevői. Az eseménynek szombaton a Darnay pince adott otthont, a Balatoni Kurzusok keretében.

Kenyerek és péksütemények
Fotós: A szerző

– Tavaly már sok mindent megtanultam, tapasztaltam itt. Elsősorban azt, hogy önök, akik eljöttek versenyezni, milyen lelkesedéssel és odaadással készítik ezeket a termékeket és hogy milyen finom dolgokat lehet otthon is készíteni – hangsúlyozta Sáringer-Kenyeres Tamás, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke, a zsűri elnöke megnyitóbeszédében.

Érdeklődők között jobbra a zsűri néhány tagja
Fotós: A szerző

A nevezési felhívás szerint az otthon sütők bármilyen péktermékkel nevezhettek, egyetlen kikötés volt: csak természetes alapanyagokat használhattak fel. A találkozón nem csak a bírálók, hanem a vendégek is megízlelhették a hobbi pékek remekeit, a nevezők megosztották egymással és az érdeklődőkkel receptjeiket, fortélyaikat.

– Nagyon sokat számít, hogy szívvel-lélekkel készítsük a pékárukat. Ez érződött a termékekben: mindenki beletette azt, amit kell, kellő gondossággal csinálta. Én azt gondolom, hogy amit otthon, magunknak készítünk, abba ne akarjunk semmiféle műdolgot, adalékanyagot beletenni, ne akarjunk a pékek által gyártott ipari termékekre hasonlót készíteni, mert esetleg az szebb vagy fényes. Olyat készítsünk, ami saját magunknak tetszik, ízlik és jó -emelte ki Somogyi Zoltán Max, a Hobbi Pékek Találkozójának szervezője. A zsűri négy kategóriában hirdetett eredményt. A fehér vagy félbarna kenyerek közül Tafota Istvánné lenmagos kenyere, a teljes kiőrlésűek közül dr. Nagy Károlyé lett a legjobb. Első helyezett lett Szalókiné Farkas Piroska kiflijével és az egyéb péksütemények kategóriában Kőhalmi Márta pékkiflijével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában