Cégek

2017.10.11. 09:20

Hatalomtechnikáról és a cégvezetésben bekövetkező generációváltásról

A hazai tulajdonban levő vállalkozások közül egyre többet érint a vezetésben bekövetkező váltás, a cég öröklése. Erre készülni kell, hívták fel a résztvevő cégvezetők, szakemberek figyelmét tegnap e téma szakértői.

Hajdu Péter

A rendezvény előadói és házigazdái (b-j): Zentai Gábor, Nagy András, Böjte Sándor, dr. Illés István és dr. Hosszú Péter Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

A Családi Vállalkozások Klubja Egyesület jegyezte azt a tegnapi rendezvényt, ami a 80-as, 90-es években alapított cégek problémájával, a vezetésben bekövetkező generációváltás kérdéseivel foglalkozott. Böjte Sándor, a klub elnöke bevezetőjében többek között elmondta, tanulmányok szerint Magyarországon a családi vállalkozások elsőgenerációs átadása csupán a cégek harmadánál sikerül, a második és harmadik generáció esetében pedig egyre kisebb ez az arány.

Nagy András, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetője elmondta, ma Zala megyében mintegy ezer cég érintett a vezetésben történő öröklés, vezetőváltás lebonyolításában, többek között erre a célra hozták létre a rendezvény gazdáját, a Családi Vállalkozások Klubját.

A rendezvény előadói és házigazdái (b-j): Zentai Gábor, Nagy András, Böjte Sándor, dr. Illés István és dr. Hosszú Péter Fotó: Katona Tibor

A meghívott szakértők közül Zentai Gábor tanácsadó a vállalkozásokban alkalmazandó hatalomtechnikáról, mint az eredményes generációváltás fontos tényezőjéről beszélt. Elmondta, ez a családi vállalkozásoknál egy olyan kettős viszony, amiben alapvető kérdés, hogy az alapító valóban át akarja-e adni az irányítást, illetve az utód képes lesz-e a vállalkozást vezetni. Ez nehezen összehangolható, számos kérdést, buktatót is magában rejtő folyamat, aminek az eredményes lebonyolításához az átadó szilárd elhatározása szükséges. Ez valóságos hatalmi kérdés, mivel emberi sorsok, egzisztenciák múlnak az eredményes vagy eredménytelen átadáson, rossz esetben a cég bukásán. Területeket emelt ki, amelyekben az utódnak fel kell készülnie a vezetés gyakorlására.

- Az első a hatalom önmaga felett, ami azt jelenti, megvan-e benne az elszántság, tehetség, ami alkalmassá teszi a cég vezetésére. Ezek között fontos az a retorikai képesség, amivel hihetően, értelmesen el tudja mondani a partnereknek, alkalmazottaknak, vezetőtársaknak, mit akar.

Tanácsként szólt továbbá arról, hogy a vezetést átvevő vezetőnek folyamatosan tanulni kell, ehhez nem árt elsajátítani a gyorsolvasás képességét.

Dr. Illés István ügyvéd és dr. Hosszú Péter ügyvédjelölt, a Réti, Antall és Társai Ügyvédi Iroda Pricewaterhouse Cooprs Legal munkatársai a cégöröklés kockázatairól szóltak, és jogi megoldást kínáltak a kockázatok elkerülésére.

Elmondták, az ügyvédi praxisban sok olyan családi vállalkozással találkoznak, amelyben nem veszik figyelembe, hogy bármi történhet a cégvezető családtaggal. Pedig ilyen esetben a legalapvetőbb működési funkciói is sérülhetnek egy vállalkozásnak. Az ilyen szerencsétlenségek következményeinek a megakadályozására megoldásokat kínál a jog. Egy ilyen megoldási lehetőségként ajánlottak egy jogi termékcsomagot. Ennek lényege egy úgynevezett bizalmi vagyonkezelési struktúra kialakítása. Három szereplőből áll. Egy vagyonrendelőből, vagyonkezelőből és a kedvezményezettekből. A vagyonrendelő átadja a vagyont, ez esetben a gazdasági társaságot a vagyonkezelőnek. A céget a családtagok irányítják tovább, de ha szerencsétlenség történik, nem áll le a működés, azt az öröklés lebonyolítása alatt a vagyonkezelő biztosítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában