Hagyományok

2017.10.11. 11:00

A fafaragástól a halászléfőzésen át az egyházi emlékekig terjed a leltár Zalamerenyén

Helyi érték-napot rendeztek szombaton a Kis-Balaton közeli településen. A rendezvényen az önkormányzat mindazt felvonultatta, ami fontos a merenyeieknek.

Horváth-Balogh Attila

Kardos Ferenc (középen) egy régi egyházi könyvet mutat Ódor Lászlónak (balról) és Manninger Jenőnek Fotó: A szerző

A program – melynek mottója: „A valóban értékes dolgokat csak áldozatok árán lehet megmenteni!” – délelőtt az ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét. A megjelenteket Ódor László polgármester, illetve a nap folyamán a településre látogató Manninger Jenő országgyűlési képviselő is köszöntötte. A megnyitó után Csávás Csaba fafaragó rögtön hozzá is látott egy fura alak megfaragásához.

Kardos Ferenc (középen) egy régi egyházi könyvet mutat Ódor Lászlónak (balról) és Manninger Jenőnek Fotó: A szerző

– Úgynevezett látványfaragással várom az érdeklődőket, azt próbálom bemutatni, hogy ebből a méretes tölgyfa rönkből milyen szobrot lehet faragni csak láncfűrész használatával – magyarázta. – Ez az alak valójában karikatúra, polgármester úr ezt kérte tőlem. Én pedig úgy gondoltam, hogy a falu bezárt kocsmájának kocsmárosát faragom meg.

Fotó: A szerző

– Így van, kifejezetten karikatúrát kértem a mestertől, mert tapasztalataim szerint idehaza leginkább csak komor, szigorú ábrázatú szobrokat szokás készíteni. Ezért arra gondoltam, nyissuk meg mi a sort egy humoros alkotással, hátha mások is követnek minket – fűzte hozzá nevetve Ódor László.

Fotó: A szerző

A polgármester azt is elmondta: a helyi érték nappal kettős céljuk volt. Egyrészt, hogy a merenyeiekben tudatosítsák az elődöktől megörökölt értékeket, másrészt arra is fel akarták hívni a figyelmet, hogy a helyi értékek sora mindannyiunké, a dél-zalai térség valamennyi lakójáé. Ez azt is jelenti, hogy a kistelepülések jövője azon múlik, képesek-e összefogni, s elfogadni egymás értékeit, egymás történelmi múltját.

– Ennek jegyében hívtuk meg Nagyrécséről Pölcz Lászlóné, Irma nénit, illetve a Nagyrécsei Ízőrzőket és egy Nagykanizsán élő, de zalamerenyei kötődésű fiatalembert, Novák Endrét – folytatta. – Előbbi dödöllét készít, utóbbi pedig halászlét főz. Kardos Ferenc könyvtáros a helyi értéktárba nemrég bekerült, közel 400 éves egyházi jellegű könyvgyűjteményünkről tartott előadást. A jövő évben ezekről egy kiadványt is szeretnénk megjelentetni.

A nap folyamán szentmisére is sor került, továbbá fellépett a Zalamerenyei Népdalkör, valamint a Zalaegerszegi Leánykar, Lélektől lélekig című műsorával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában