Gazdátlan és járhatatlan

2017.10.07. 08:00

Az erzsébettelepi gazdák évtizedek óta reménykednek az út felújításában

Nagykanizsa és Nagyrécse határán elterülő Erzsébettelep évtizedekkel ezelőtt népesült be pincékkel, hétvégi házakkal. Ahogy akkortájt, úgy most is nehezen megközelíthető a terület, az út száraz időben is kocsigyilkos, míg esőzések idején szinte járhatatlan. Ezt elégelték most meg a gazdák.

Pásztor András

A Nagykanizsa és Nagyrécse között található Erzsébettelepen pezsgő élet zajlik, hétvégente több több százan töltik itt szabadidejüket, ráadásul a területen működik a ferences ifjúsági tanya, ahol rendszeresen táboroznak gyerekek. Persze csak akkor, ha egyáltalán képesek megközelíteni a területet. A telepre vezető út, ami inkább nevezhető nyomvonalnak még száraz időben is komoly kihívás elé állítja az autósokat, de ha leszakad az ég, akkor igazi sártengerré válik a erdőben kanyargó csapás.

– A jelenlegi nyomvonal évtizedekkel ezelőtt alakult ki, annak idején még a helyi gazdák is tettek bele pénzt – emlékezett Németh Józsefné, aki szerint ennek már 25 éve. – A nagyrécsei önkormányzat azóta egyetlen alkalommal hozatott murvát, akkor le is hengerezték az utat, de azóta itt semmi sem történt.

Mitagadás a Kisfakos irányából vezető út inkább tűnik egy erdei csapásnak, mintsem a személyforgalom számára fenntartott közlekedési sávnak. Az évtizedekkel ezelőtt betömörített bazaltzuzalék néhol még látható, de a földút nagy részén méteres szintkülönbségek tapasztalhatók a jobboldali és a baloldali keréknyom között.

Csöndör Elek (balról) és Péter Balázs éppen azt figyeli, hogy Németh József és Németh Józsefné autója képes lesz-e továbbhaladni. Ahogy a fotón látszik, a terep valóban kocsigyilkos Fotók: Szakony Attila

– Ez az út igazi kocsigyilkos, szinte nincs olyan gazda a környéken, akinek a járművében ne okozott volna műszaki problémát ez a terep – bosszankodott Csorba László, aki ma már terepjáróval kénytelen közlekedni.

– Esős időben képtelenség itt személyautóval közlekedni, vannak olyan pontjai az útnak, ahol térdig ér a sár – vette át a szót Péter Balázs, aki egy egy telefonos videofelvételt is mutatott a legutóbbi dagonyázásról.

Fotó: Szakony Attila

A helyi gazdák már fordultak mindenhová problémájukkal, felkeresték a nagykanizsai és a nagyrécsei önkormányzatot is, de eddig bíztatást sem kaptak. Ugyanakkor a nagyrécsei önkormányzat évente közel 11 ezer forintos kommunális adót vet ki a területen ingatlannal rendelkező gazdákra.

– Nagyrécsén azt mondták, a falunak nincs pénze az út rendbetételére, de nem is prioritás ez a szakasz – mesélte Csöndör Elek, a ferences ifjúsági tábor vezetője, akinek a gazdátlanság fáj a legjobban. – Ahogy az úttal sem, úgy a mi problémánkkal sem foglalkozik senki, egyszerűen azt érezzük, hogy másod-, harmadrendű állampolgárok vagyunk.

Valami azért mégiscsak elindult a közelmúltban, ami talán az ügy rendezéséhez vezethet. Mint kiderült: az erdőterület, amit közlekedésre használtak a birtokosok a Magyar Állam tulajdonában és a Zalaerdő Zrt. vagyonkezelésében van, így ha lett is volna eltökéltség a kanizsai vagy a nagyrécsei önkormányzat részéről, akkor is rendezni kellett volna a tulajdonviszonyokat.

 

– Az ingatlan nyilvántartásban valóban szerepelt egy út, ám annak a nyomvonala nem egyezett a tényleges nyomvonallal, ezért a Zalaerdő Zrt. felkarolta az ügyet, felmérette a jelenleg használt nyomvonalat, majd a földhivatalnál és a tulajdonosnál kezdeményezte a terület rendezését, művelési ágának megváltoztatását – tudtuk meg az erdészet illetékesétől. – Ez a procedúra pár héten belül lezárul.

Azaz, az esetleges jövőbeli felújítás a nagykanizsai, illetve a nagyrécsei önkormányzat feladata lesz.

– A gazdák panasza már hozzám is eljutott, jópár évvel ezelőtt önerőből a hidat is megerősítettük és biztonságossá tettük – mondta Laskai Béla Nagyrécse polgármestere, aki szerint egy sikeres pályázat sokat javíthatna az út állapotán. – A közelmúltban Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő javaslatára nyújtottunk be pályázatot a külterületi utak rendbetételére, s ha pozitív elbírálásban részesülünk, akkor murvával tudjuk lefedni az agyagos utat.

A polgármester reményei szerint a későbbi karbantartást is képesek lesznek megoldani.

– Erzsébettelepet Kisfakos irányából is meg lehet közelíteni, az útnqak közel 500 méteres szakasza az, ami hozzánk tartozik – jegyezte meg Tóth Nándor, Nagykanizsa alpolgármestere, aki elmondta: keresik a lehetőségét annak, hogy milyen forrásból lehetne javítani az út állapotát, s ha nem is idén, de valamikor a jövőben megtalálják a megoldást a problémára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában