Tesztpálya

2017.10.27. 17:10

Alapozzák a járműipari tesztpálya első épületét Zalaegerszegen

Konferenciát tartottak pénteken a járműipari tesztpályához kapcsolódó két új, összesen több mint 3,2 milliárd forint értékű projektről. Az épülő létesítményt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is megnézte.

Szabó Judit

A BGE Gazdálkodási Karán tartott konferencián Vadvári Tibor alpolgármester köszöntője után Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár és a projektekben részt vevő egyetemek vezetői tartottak előadást, s ismertették a nyertes pályázatokat. Az egyik, közel 1,5 milliárd forintos projekt az autonóm és elektromos járművek tesztelési eljárásainak kutatását és a zalaegerszegi tesztpálya műszaki támogatását segíti elő.

Vigh László, Balog Zoltán és Palkovics László a tesztpályán Fotó: Pezzetta Umberto

A pályázatban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pannon Egyetem, valamint a Széchenyi István Egyetem vesz részt. A másik, szintén európai uniós támogatású program több mint 1,76 milliárd forintból valósul meg a BME, az ELTE és a Széchenyi István Egyetem összefogásával. A cél a járműipari kutatói létszám növelése. A konferencián elhangzott, hogy új felsőoktatási képzések is indulnak a pálya szakemberigényének kielégítésére.

Fotó: Pezzetta Umberto

A próbapálya építését Vigh László országgyűlési képviselő, a tesztpálya miniszteri biztosa egy sajtónyilvános bejáráson megmutatta a Zalaegerszegen tartózkodó Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének, aki Palkovics Lászlóval, Balaicz Zoltán polgármesterrel, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízottal, dr. Pál Attila megyei közgyűlési elnökkel és a projektekben részt vevő egyetemek vezetőivel érkezett. Vigh László elmondta, 3 év alatt épül fel a pálya. Tavaszra szeretnének végezni az első ütemével, amiben benne van egy 2000 négyzetméteres technikai épület, melynek megkezdték az alapozását, és addigra várhatóan egy 2200 négyzetméteres fogadóépület is állni fog. Már kész egy 300 méter átmérőjű körpálya 80 centiméter mély kavicsalappal, 10 centis aszfaltréteggel, s még két réteg aszfalt került rá.

Palkovics László a konferenciára visszautalva arról beszélt, hogy nemcsak a próbapályát fejlesztik, hanem azt a szakmai és tudományos környezetet is, amely mérnökökkel, kutatókkal látja el a leendő létesítményt és a pályát igénybe vevő vállalatokat.

Balog Zoltán azt mondta, a beruházás országos jelentőségű. Mint fogalmazott: gyakran éri őket az a vád, hogy Magyarország egy összeszerelő üzem. A fejlesztés ékes bizonyítéka annak, hogy nem erről van szó, s a tesztpálya szintlépést jelent az iparfejlesztésben, jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik