Fiatal gazda program

2017.09.21. 12:30

Végre valóra válthatja álmait Kulik Gergely

A fiatal gazda programon keresztül 40 ezer eurós támogatással szőlő és gyümölcstermesztésbe fogott a kanizsai Kulik Gergely.

Benedek Bálint

Fotó: Szakony Attila

„Ebben a házban igaziak vagyunk. Néha hibázunk elnézést kérünk. Nagyokat nevetünk, megöleljük egymást, megbocsátunk ha nehéz is. Hangoskodunk, türelmesek vagyunk. Szeretünk.” Utóbbi idézetet a pince falára festették a háziak, akikkel némi új bor és kalács kíséretében telepedtünk le beszélgetni. Körülöttünk mindenütt szőlőtőkék, újak és legendásak egyaránt.

Fotó: Szakony Attila

- Már a nagyszüleink is kifejezetten szerették, ha együtt vagyunk a birtokon, mi pedig jöttünk segíteni – avatott be a részletekbe a 35 éves Kulik Gergely. – Ezért korán bepillantást nyerhettünk a szőlőtermesztésbe, az élet viszont elsodort a tőkék mellől.

Fotó: Szakony Attila

A férfi kilenc évig az olajiparban dolgozott. Szegeden ismerkedett meg a feleségével a temesvári származású Tőtős Hortenziával. Egy zalaegerszegi pályázatíró csapattal karöltve két éve a fiatal gazda programban 40 ezer eurós támogatást nyertek. Ennek 90 százalékát megkapták, a fennmaradó összeget saját forrásból biztosították.

- Lezárult egy korszak az életünkben, s a Jóisten és a fiatal gazda program segítségével egy új fejezet nyílt Homokkomáromban – folytatta a házaspár. – A pályázatban teljes üzleti tervet készítettünk a jövőnkről, hogy miképp szeretnénk megvalósítani az álmainkat. Kitértünk a társadalmi szerepvállalásra is, ennek keretében gyümölccsel támogattuk a Szent Rita katolikus tábort, de felújítottuk az utat, kitiszítottuk az árkokat.

Fél éve pedig újabb döntést hoztak: a szőlő mellé költöztek, hiszen ez a fajta életmód teljes embert kíván, itt soha nem unatkoznak, mindig akad tennivaló.

Fotó: Szakony Attila

- Olykor a felhők takarják az internet és a televízió jelét, máskor abszolút nincs telefonos térerő, de ezek apró kellemetlenségek, a látvány és a nyugalom mindenért kárpótolnak – tették hozzá. – Ezt az élményt, amiben a gyermekeinket fel tudjuk nevelni, semmi sem pótolja. Ebben a készen kapott és gyors világban ők elmondhatják, hogy játszanak az út porában, nyaranta mezítláb szaladnak a tarlón.

- A pályázati pénzből arra törekedtünk, hogy főleg az elhanyagolt, egymás mellett elterülő birtokokat vásároljunk és ebből egy rendszert építsünk ki – folytatta Gergely. – A területek jórésze elgazosodott, de volt olyan föld, ahol akácerdőt irtottunk ki, hogy ott újra szőlőtőkék vegyék át az uralmat. Jelenleg 5,7 hektáron dolgozunk, tavasszal telepítettünk két hektárnyi szőlőt, ebből egyrésze bor, a másik csemege. A többi kitisztított birtok, melyekre a jövőben majd gyümölcsöst telepítünk. Azonban addig az egyik pincénkben zsákokban laskagombát termesztünk, a téli időszakban se unatkozzunk.

A házaspár az ősz derekán, a szüret után is boldog, hogy az új életük színhelyéül Alsócsingahegyet választotta. Bár néhányan szkeptikusan fogadták, hogy a 3 éves Hortenziával és a 10 hónapos Istvánnal kiköltöztek a városból, de ők ezzel nem törődnek, csak szeretnék bizonyítani, hogy így is sikeresek lehetnek.

- Célunk, hogy a zalai borok sorában végre megbecsült helyre kerüljön a homokkomáromi nedű – fűzte hozzá Gergely. – Szeretnénk, ha a bortérképre is felkerülhetne a hely, ahol finomat lehet inni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában