Beszámoló az évről

2018.04.24. 13:00

Tavaly száznál is több helyen segédkeztek a zalaegerszegi tűzoltók vihar miatt

Az elmúlt esztendőben jelentősen megnőtt a tűzoltók által végrehajtott műszaki mentések száma a két nyári vihar eredményeként.

Arany Gábor

Vihar utáni kárelhárítás a megyeszékhelyen Fotó: Archív/Pezzetta

Egyebek mellett ez is elhangzott a minap a városi önkormányzati közgyűlés legutóbbi ülésén, ahol a zalaegerszegi katasztrófavédelmi kirendeltség munkájáról hallgattak meg beszámolót a képviselők. A június 28-án és augusztus 10-én lecsapott vihar száznál több helyen adott munkát az egerszegi tűzoltóknak. Összesen az elmúlt évben 402 műszaki mentést hajtottak végre és 150 tűzesethez vonultak ki az egerszegi tűzoltók, akik működési területe 86 településre terjed ki. A vonulási naplóba bekerült 78 téves jelzés és 4 szándékosan félrevezető riasztás is. Munkájukat segíti, hogy a működési területükön két önkéntes tűzoltó egyesület, a zalaszentiváni és a kemendollári önállóan is beavatkozhat tűzoltásra vagy műszaki mentésre. További hat ilyen célú civil szervezettel pedig együttműködési megállapodást kötöttek.

Vihar utáni kárelhárítás a megyeszékhelyen Fotó: Archív/Pezzetta

Az egerszegi katasztrófavédelmi kirendeltség területén két, az úgynevezett Seveso III. irányelv hatálya alá tartozó felső küszöbértékű veszélyes üzem található, ezek egyike a MOL Zalai Finomítója, ahol évente rendszeresen gyakorlatot hajtanak végre az üzem tűzoltóságával együttműködve. (A másik pedig a pusztaedericsi földgáztároló.)

A kéményseprőipari szolgálat 217 esetben talált életveszélyes füstelvezetőt. Ezek közül 50-et kijavítottak, a többit a tulajdonosok a továbbiakban nem használták. Az egerszegi és lenti járásban 20 kéménytűzből 7 esetében derült ki, hogy a szerkezet életveszélyes, kettőt kijavítottak, a többit használaton kívül helyezték a tulajdonosok.

A lakosság polgári védelmi felkészítésének fontos része a minden évben megrendezett katasztrófavédelmi ifjúsági verseny, amelyen megyénk csapatai is részt vesznek. Nemzetközi megméretésen, az ausztriai gyermekbiztonsági olimpián a Landorhegyi-iskola német tagozatos 4. osztályos tanulói képviselték megyénket, immár sokadszor.

Nem csak a versenyeken érdeklődnek a fiatalok a katasztrófavédelem iránt. A kirendeltség 12 középfokú oktatási intézménnyel kötött már együttműködési megállapodást. Ennek értelmében teljesítenek közösségi szolgálatot náluk a diákok, mégpedig az elmúlt tanévben 97-en összesen 334 órát, míg az idei tanévre 107 diák jelentkezett hozzájuk szolgálatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!