Első a biztonság

2017.09.19. 16:56

Rendőrségi tanácsok – Így használja az utakat esőben

Reggel óta számos, szerencsére kisebb közúti baleset történt megyénkben. A megyei rendőrfőkapitányság délután hírportálunk támogatását kérte ahhoz, hogy a Zalában e pillanatban is tartó, nagy mennyiségű csapadékot hozó esőzés miatti koccanásos balesetek száma csökkenthető legyen, az általuk összegyűjtött jótanácsok figyelembe vételével.

Zala Megyei Rendőr-főkapitányság

Az alábbiak fokozott betartása saját testi épségünket és a közlekedők védelmét szolgálhatják.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság jó tanácsokkal is próbálja segíteni a közlekedőket.

A csapadékos időjárás, a csúszós utak váratlan helyzet elé állíthatják a járművezetőket, éppen ezért időben fel kell készülni arra, hogy egyik pillanatról a másikra olyan időjárási és útviszonyokkal találkozhatunk, amelyek a nyári vezetéstechnikától lényegesen eltérőt igényelnek.

A vezetési szokásokban és a vezetési stílusban az előrelátásnak, az óvatosságnak és a biztonságnak kell érvényesülnie. Talán az őszi időjárási viszonyok között történő közlekedés során van leginkább szükség a másik közlekedési partnerrel szemben tanúsított előzékenységre, toleranciára.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a közlekedők figyelmét:

- Őszi időszakban hidakon, felüljárókon és erdősávval védett útszakaszokon fokozottabban kell számolni azzal, hogy az úttest csúszik.

- Száraz útszakaszról a vizes szakaszra való ráfutás balesetveszélyes helyzetet teremthet. Épp ezért figyeljék az úttest felületének színváltozásait, amely figyelmeztethet ezekre a szakaszokra!

- Esőben a járművezető által belátott távolság csökken. A levegő kevésbé átlátható a páratartalom miatt. A járművek körvonalai elmosódnak, a valóságosnál távolibbnak látszanak. Ezeket fontos szem előtt tartani! A közlekedő járművek távolságát sokan túl-, sebességét azonban alulbecsülik.

- Egyes utakon számítani kell arra, hogy az esővel együtt megjelenhetnek mezőgazdasági gépek, amelyek az általuk felhordott sárral csúszóssá tehetik az utakat.

- Ősszel érdemes alaposan átvizsgáltatni a jármű műszaki állapotát.

- A nyári gumiköpenyek tapadási tulajdonságai hideg időjárási viszonyok között jelentős mértékben csökkennek.

- Ne használjon 4 milliméternél kisebb mintázat-mélységű gumiabroncsot!

Fordítson különös figyelmet a gumiabroncsok levegőnyomására!- A légzsák nem helyettesíti a biztonsági övet! A légzsákot az üléshez biztonsági övvel rögzített emberekre tervezték. Ütközés esetén a tehetetlenségi erő miatt előre csapódó testet az ellenkező irányból nagy erővel berobbanó légzsák nem védi meg, sőt további sérüléseket okozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában