Helyi kék hírek

2017.10.19. 10:30

Harcolnak a kisfiúért

Ha ennek a történetnek minden fejezetét papírra vetnénk, az több kötetet megtöltene. A főszereplője egy maholnap tízéves kisfiú.

Arany Gábor

A feje felett indulatoktól fűtve csapnak össze a felnőttek, hivatkozva az ő érdekére, miközben azt lábbal tapossák.

A zalaegerszegi pár kapcsolatából 2008 januárjában született meg gyermekük, Bence. Az apa Norvégiába költözött munkát vállalni, ahová hamarosan követte őt párja az akkor hároméves kisfiúval. A szülők kapcsolata azonban rövidesen megromlott, és nehéz lenne másként jellemezni, mint hogy gyűlölködővé vált. Innentől kezdve a kívülálló nehezen tudja szétszálazni az eseményeket, de tény, az apa 2012 decemberétől a gyermeknevelésbe nem kívánta bevonni az anyát (fogalmazzunk ilyen finoman), és Bencét magánál tartotta. Végül a jogellenesen külföldön tartott gyermekekre vonatkozó 1980-as Hágai Gyermekelviteli Egyezmény alapján Bencét 2014. szeptember közepén a magyar és a norvég igazságügyi szervek közreműködésével sikerült hazahozni Magyarországra.

Az anya időközben Ausztriában keresett magának munkát, és vitte magával a fiát a magyar gyámügy tudtával. Ezt az apa azóta is kifogásolja, aki a fiát magánnyomozóval is kerestette, mert értelmezése szerint Bencének Magyarországon kellene tartózkodnia, amíg a bíróság nem dönt az ügyükben. Emleget még innsbrucki bírósági ítéletet is, ami értelmezése szerint szintén az ő igazát erősíti, ám a gyermek elhelyezése iránti per itthon zajlik, még mindig.

Ebben az egerszegi járásbíróság hozott már 2015 decemberében jogerősen ideiglenes végzést, az anyánál helyezve el Bencét, azzal, hogy minden hónap utolsó hétvégéjét az apánál töltheti.

Az apa úgy idézi fel, hogy ennek dacára egy éven át nem juthatott a fia közelébe és utána sem voltak konfliktusmentesek a gyermekkel való találkozások. A szülők elfajult vitája miatt a kapcsolattartásban jutott szerep néha még az osztrák rendőröknek is.

Ilyen előzmények után jött el az idei nyár, a Zalaegerszegen töltött vakáció, ami augusztus utolsó két hetét jelentette. Ezt követően azonban az apa nem adta vissza Bencét, mondván, a gyermek nem akar visszamenni.

Szeptember 3-án hiába jött érte az anya és kért rendőri segítséget is, ezért jogi lépéseket tett. Az apa a felszólításokra sem volt hajlandó önként átadni a gyermeket, így került az ügy a bírósági végrehajtóhoz, aki hétfőn reggel jelent meg az apa lakásánál a gyámhivatal munkatársai és egy rendőr kíséretében, valamint jött a nagymama, akit az anya hatalmazott meg Bence átvételére. Nos, a társasházi lépcsőházban nem túl épületes eszmecsere zajlott, hogy más jelzőt ne használjunk. Az ajtóban, a küszöb mögött állt az apa, a félfát támasztva, nem fogta Bencét, aki hozzábújt és hajtogatta, néha sírva kiabálta, nem akar elmenni.

A nagymama igyekezett meggyőzni, hatni rá, de erőszakkal nem húzhatta magához, a lakásba sem léphetett be, hogy ne az apa hóna alatt beszéljen a kisfiúval... Megoldhatatlannak látszott a helyzet az eljárás szereplői számára. Folyt a parttalan szócséplés, a gyerek néha felsírt, volt pillanat, amikor pszichológust akartak hívni hozzá, de erről hamar letettek. Az apa közben kidobta a folyosóra a gyerek táskáját és ráförmedt az asszonyra: vidd el Bencét, de ebben nem segítek, ha a gyerek nem akar elmenni, én nem küldöm! Aztán nyomdafestéket nem tűrő jelzőkkel is illette a nőt, a viszontválasz is hasonló stílusúra sikeredett. A gyerek meg apja hóna alatt fel-felzokogott. A végrehajtó időről időre megkérdezte: asszonyom, átveszi a gyermeket vagy nem.

„Önnek kell átvenni, én nem tudok mit csinálni...” Az átvétel mikéntjére azonban nem volt használható javaslata, és úgy tűnt, eszköze sem...

Az egy órán át tartó dicstelen huzavona után a végrehajtás eredménytelenségét megállapítva zárult a végrehajtási jegyzőkönyv, és mindenki ment a dolgára… Bence mögött bezárult az ajtó.

A gyermekelhelyezési ügyben a következő tárgyalást október 31-én tartják, nem tudni, születik-e ítélet, pláne, hogy az mikor lesz jogerős. És azt miért fogadná el bármelyik érintett, ha nem neki kedvez... De akkor minek az ítélet, és minek a végrehajtó?

Utóbbi kérdésre másnap délelőtt megérkezett a felelet.

A végrehajtó az ilyenkor szükséges hatósági emberekkel kiegészülve megjelent annál a gyermekekkel foglalkozó külvárosi intézménynél, ahová az apa Bencét szokta vinni, mert iskolába nem járatta. Az előző napihoz hasonló, sokak megbotránkozását kiváltó színvonalú szócsata alakult ki, de most már a szülők között, ám ez végül nem akadályozta meg az anyát, hogy végrehajtói közreműködéssel gyermekét végre magához ölelje.

És ez csak egy fejezet volt ebben a történetben...

SÚLYOSAN ESIK A SZÜLŐ TERHÉRE

Legfelsőbb Bíróság 17. számú irányelve kimondja, a gyermek elhelyezésének alapvető szempontja: a gyermek érdeke. Ezért a bíróságnak a gyermek életét érintő minden körülmény feltárásával és együttes mérlegelésével kell határoznia. Egyes kiragadott körülmények túlértékelése, más szempontoknak pedig a figyelmen kívül hagyása akadályozza, hogy a gyermek elhelyezésénél a gyermek érdeke megfelelően érvényesüljön.

Súlyosan esik a szülő terhére, ha szembeszegül a bírósági határozattal, különböző eszközökkel, például új perek ismétlődő indításával akarja megakadályozni a gyermeknek a másik szülőhöz kerülését, abban bízva, hogy a gyermek végül is nála marad. A bíróságnak alkalmaznia kell mindazokat a jogi eszközöket, amelyek bármely szülőnek az erőszakos, önkényeskedő, a bírósági határozat kijátszására törekvő magatartását meggátolják.

A gyermekátadásról egyebek mellett ezt írja a törvény: a végrehajtó indítványára a rendőrség – akár kényszerrel is – eltávolíthatja a kötelezettet és más személyeket – a végrehajtást akadályozó magatartásuk miatt – a gyermek átadásának helyszínéről. A rendőrség intézkedésének igénybevételére a végrehajtó előzetesen figyelmezteti az érintetteket, ennek tényét – amely tartalmazza indokolt esetben az 500 ezer forintig terjedő rendbírság kiszabására teendő indítványra történő figyelmeztetést is – jegyzőkönyvben rögzíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!