Vádirat

2017.10.23. 09:00

Ékszert, pénzt vittek magukkal a betörők Keszthelyen

Több millió forint kárt okoztak azok a férfiak, akik 2015. október végétől a következő év nyaráig Keszthely környéki ingatlanokba törtek be és könnyen megszerezhető zsákmányokkal távoztak.

Arany Gábor

A nemrég vádlottá lett négy férfi közül hárman jártak rendszeresen betörni, volt hogy egyedül, volt hogy változó összetételű párban. Kilenc esetben próbálkoztak, csak egy alkalommal távoztak üres kézzel, összesen közel 26 millió forint értéket loptak el.

Általában a késő délutáni, kora esti időpontot választották ki a bűncselekményekhez.

Keszthelyen egy ukrán állampolgár tulajdonában lévő családi házba október 26-án bejutva több tucat ékszert, valamint nagyobb mennyiségű valutát, 15 millió forintot érő zsákmányt vettek magukhoz.

November 11-én Zalacsányban két betörő járt, az egyik apartmanházból tucatnyi ékszerrel távoztak. A 600 ezer forint értékű zsákmánnyal nem elégedtek meg, betörtek még egy apartmanházba, de ott nem találtak értéket. Ebben a hónapban még megfordultak Cserszegtomajon és Keszthely Kertvárosában. Volt, ahol csak a szúnyogháló állta útjukat, másutt a bejárati ajtót vagy egy ablakot kellett befeszíteniük.

Talán a gazdag zsákmány miatt ezután hosszabb szünet következett, majd április közepén Cserszegtomajon bukkantak fel. A pénzzel együtt ellopott bankkártyával röviddel később 700 ezer forintot vettek fel.

Május 17-én egy balatongyöröki háznál azt használták ki, hogy a német tulajdonosok a kertben dolgoztak. A nyitva hagyott lakásból laptopot, pénztárcát vittek magukkal, 600 ezer forint kárt okoztak. Még ugyanezen a napon Gyenesdiáson törtek be egy nyaralóépületbe és kisebb értékű ékszereket loptak el.

Az utolsó alkalommal, tavaly június 2-án a betörő páros Kehidakustányban járt. Itt egy svájci férfi tulajdonában lévő házból tucatnyi ékszert loptak el, majd dolguk végeztével Zalaegerszegre autóztak, ahol szétváltak, ám egyiküket a rendőrök igazoltatták és megtaláltak nála több ékszert. Mivel ezeket akkor még nem körözték, a rendőrök csak lefényképezték, de a férfinál hagyták. A fotók alapján pár nap múlva kopogtattak a férfinél a rendőrök, de a házkutatáskor az ékszerek nem kerültek elő, keszthelyi társánál viszont megtalálták a lopásból származó többi értéket.

A történtekről tájékoztatást adva dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője közölte, hogy a négy férfi ellen többrendbeli, különbözőképpen minősülő lopás, valamint információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt emelt vádat a keszthelyi járási ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!