Egy letartóztatva, kettő szabadlábon

2024.06.13. 13:52

Matrica is mutatta, hogy a csomagokban kannabisz van (Frissítve!)

Kábítószer birtoklásának bűntette miatt indítványozta a Nagykanizsai Járási Ügyészség annak a 28 éves budapesti nőnek és két férfi társának a letartóztatását, akik 2024. június 10-én 60 kilónál több marihuánát hoztak be Magyarországra a letenyei határátkelőn.

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Thomas Andre Fure

A megyei főügyészségi sajtószóvivő, dr. Jánky Judit tájékoztatása szerint 2024. június 10-én délután fél háromkor a NAV munkatársai a letenyei határátkelőn ellenőrizték a három személyt szállító Fiat Ducato típusú lakóautót. A járműben 74 darab nyloncsomagot találtak, ezekben kannabisznövény virágzatai voltak. A csomagok többsége 500 gramm, míg néhány egy kilogramm tömegű volt. Ezek nagy részére olyan matrica került, ami a vadkender növény levélzetét, illetve virágzatát szimbolizálta. Ezt követően az egyik férfi lakóházában tartott házkutatáskor további 8 csomagban, több mint 7 kilogramm kábítószergyanús növényi anyag került elő.

Az adóhatóság az esetről korábban azt közölte, miszerint a járőröknek az tűnt fel, hogy a rozoga lakóautó új rendszámot kapott, és az ajtajáról hiányzik a zár, ezért döntöttek az alapos vizsgálat mellett. A lakóautót elsőként Harley, a cigaretta- és kábítószerkereső kutya szimatolta körbe, majd néhány perccel később már jelzett is a jármű oldalsó rekeszénél. Az egyenruhások összesen 63,97 kg marihuánát találtak az autó különböző tárolóiban.

Az ügyészségi tájékoztató szerint a három személy büntetlen előéletű, cselekményüket azonban jelentős mennyiségű kábítószerre követték el, ugyanakkor a lefoglalt mennyiség várhatóan a különösen jelentős mennyiséget is meghaladja. A kábítószer-birtoklás bűntette miatt kiszabható büntetés súlyosságára figyelemmel az ügyészi indítvány szerint fennáll velük szemben a szökés és elrejtőzés veszélye. Ezen túlmenően, mivel ketten tagadták a bűncselekmény elkövetését, és további bűntársaik, megbízóik felkutatása is folyamatban van, az ügyészség a bizonyítás megnehezítésének, meghiúsításának megakadályozása érdekében is indítványozta letartóztatásukat.

A Zalaegerszegi Járásbíróság nyomozási bírája csütörtökön a szökés, elrejtőzés, bűnismétlés, illetve a bizonyítási eljárás meghiúsítása, megnehezítése veszélyére tekintettel 30
napra elrendelte annak a gyanúsítottnak a letartóztatását, akinek a lakásán is találtak kábítószert. A jármű két utasa - egy nő és egy férfi - a bírói döntés szerint szabadlábon védekezhet. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában