Felhívás

2023.07.14. 12:30

Kívánságlámpás: szép, de veszélyes!

A kívánságlámpások használata tiltott Magyarországon, mert veszélyesek, tűzveszélyesek. Elmondjuk, miért nem szabad felengedni őket, és milyen következményekkel járhatnak - hívja fel a figyelmet a díszek használatával kapcsolatos kockázatokra a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Zaol.hu

Forrás: katasztrofavedelem.hu

A kívánságlámpás egy olyan papírlámpás, amelyet a meleg levegő emel fel, és amelyet gyakran használnak ünnepi alkalmakkor. A kívánságlámpások szépek és romantikusak, de veszélyesek is lehetnek, ha nem megfelelően használják őket. Ezért fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a kockázatokra.

Leginkább a nyár a szabadtéri rendezvények, esküvők, koncertek, vásárok és baráti találkozók időszaka. Ezek számos látogatót vonzanak, kisebb területen sok ember gyűlik össze, ezért különösen fontos, hogy a programok szervezői odafigyeljenek az érdeklődők biztonságára.

Napjainkban a házasulandók és a különböző, figyelemfelhívó rendezvények szervezői jellemzően valamilyen formabontó akcióval szeretnék emlékezetessé tenni a nagy napot, vagy egy ügy melletti kiállást. Ide kapcsolódhat az úgynevezett kívánságlámpások használata.

Fontos tudni, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzat alapján „A meleg levegő felhajtó hatásán alapuló nyílt lánggal működő repülő szerkezet – a hőlégballon és a hőléghajó kivételével – nem üzemeltethető.” Tehát az irányítás nélkül, nyílt lánggal működő repülőszerkezet nevesítve van, használata pedig tiltott.

Mivel az égi lámpások a rendeltetésszerű használatukból adódóan ellenőrizhetetlen tűzforrások, ezért a termékek a tűzveszély kockázatát hordozzák magukban. Használatuk tűzvédelmi bírsággal sújtható.

Egy-egy ilyen lámpás felengedése amellett akár jelentős anyagi károkat is okozhat a mezőgazdasági, erdős, vagy egyéb szabadtéri területeken, vagy lakókörnyezetben, de akár égési sérüléseket is okozhatnak.

A kívánságlámpások szép látványt nyújtanak, de nagy kockázatot jelentenek az emberekre és a környezetre. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tiltja a használatukat, és bírsággal büntetheti a szabályszegőket. Kérjük, ne használjon kívánságlámpásokat, és figyelmeztesse ismerőseit is a veszélyekre.
(Forrás: katasztrofavedelem.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában