Statisztikák

2023.06.06. 13:59

Beszámolt az elmúlt évről a katasztrófavédelem zalaegerszegi kirendeltsége

Az elmúlt esztendőt 2021-hez hasonlítva az látható, hogy tavaly nem emelkedett a tűzesetek száma, és a műszaki mentések csekély mértékű növekedése adott feladatot a zalaegerszegi hivatásos tűzoltóknak.

Arany Gábor

Zalaegerszegen egy Rákóczi úti, harmadik emeleti lakásban ütött ki tűz 2022. január 25-én, mert lángra kapott a karácsonyfa

Fotó: Kósi Zsolt tűzoltó hadnagy - Zala MKI

Egyebek mellett ez derült ki az egerszegi katasztrófavédelmi kirendeltség elmúlt évről szóló beszámolójából, amit az önkormányzati közgyűlés legutóbbi ülésén ismertettek. A Karóczkai János tűzoltó ezredes, kirendeltségvezető által jegyzett beszámolóból a bevezetőnkben említett tények elsődleges magyarázata, hogy április-május-júniusban kisebb zivatarok, viharok fordultak elő, ezek növekvő mértékben tették szükségessé a műszaki beavatkozást. Sokkal kevesebb kéménytűz fordult elő tavaly: hat esetben kellett emiatt kivonulni a tűzoltóknak szemben az előző évi 17 beavatkozással. Erőteljes növekedést mutatott viszont a szabadtéri tüzek száma, tavaly 42 ilyen eset volt, az előző évben 30.  Ezek sorából kiemelkedik március, amikor 18 alkalommal vonultak ki  az egerszegi tűzoltók. 

Kedvező, hogy 2022-ben  szándékosan megtévesztő jelzés nem fordult elő, azonban megszaporodtak a téves jelzések. Ennek fő oka a tűzjelző rendszerek nem kellően precíz működése. Egyre több helyen építenek ki ilyen berendezéseket, azonban a tulajdonosok, üzemeltetők többsége nem fordít kellő figyelmet karbantartásukra, javításukra.

A számok arról tanúskodnak, hogy az időjárási viszonyok nagyban befolyásolják a beavatkozásokat. Szárazabb időszakban a szabadtéri tüzek száma fut fel jelentősen, zivataros időben a műszaki mentések gyarapodnak meg, az elhúzódó hosszú hideg tél pedig a kéménytüzek, szén-monoxid-szivárgások növekedésével jár.

Villanyoszlopot döntött ki személyautó Zalaegerszegen a MOL-os átkötő úton 2022. május 17-én 
Fotó: Zalaegerszeg HTP

A beszámoló néhány nagyobb tűzesetet is megemlített. Ezek egyike volt január 24-én a Rákóczi utca 10-ben, ahol harmadik emeleti lakásban csaptak fel a lángok. Négy hónappal később, május 25-én szintén harmadik emeleti lakásban pusztított a vörös kakas a Hegyalja utca 25. számú társasházban. Említésre méltó még az augusztus 28-án a Bekeházi úti szarvasmarhatelepen bekövetkezett tűz, ahol 850 szénabála gyulladt ki feltehetőleg villámcsapástól. Itt a beavatkozás közel három napig tartott.

A beszámoló kitért arra is, hogy az egerszegi hivatásos tűzoltó-parancsnokságnak a működési területén 9 önkéntes tűzoltó egyesülettel van együttműködési megállapodása. A polgári védelmi szakterületről szólva a jelentés kiemelte, hogy az elmúlt évben nem volt rendkívüli időjárási esemény. A kirendeltség illetékességi területén 132 településen működnek polgári védelmi szervezetek 2100 taggal. Települési mentőcsoportból 17, járásiból pedig 2 tevékenykedik. A lakosság felkészítését szolgáló, a laktanyákban korábban rendszeresen megtartott nyílt napok tavaly a vírushelyzetre való tekintettel elmaradtak.  

A katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági tevékenységének ismertetésekor elhangzott, hogy a kéményekkel kapcsolatosan 2022-ben 304 eljárást indítottak. Ennek okai zárt lakás, valamint az élet- és vagyonbiztonság közvetlen veszélyeztetésének nem minősülő, illetve annak minősülő szabálytalanság. Zárt lakás esetén a kéményseprő nem tud meggyőződni arról, hogy az égésterméket elvezető berendezés biztonságosan látja el feladatát. Az élet- és vagyonbiztonság közvetlen veszélyeztetésének nem minősülő szabálytalanság lehet többek között a fokozott légzárású nyílászáróknál a szellőző hiánya, valamint a nyílt égésterű tüzelőberendezéssel ellátott lakás konyhájába beépített páraelszívó. Ez utóbbi esetben a páraelszívó működése miatt a nyílt égésterű tüzelőberendezés égésterméke nem tud eltávozni a kéményen keresztül, hanem visszaáramlik a lakás légterébe. Az élet- és vagyonbiztonság közvetlen veszélyeztetésének minősülő szabálytalanság esetén a kéményseprő megtiltja az égéstermék-elvezető használatát. Gyűjtőkéménnyel kapcsolatban 2022-ben nem indult eljárás. Korábban azoknál a társasházaknál, ahol ilyen kémények okoztak problémát, ezt általában úgy oldották meg, hogy a hálózat felújítása után elektromos vízmelegítőket szereltek fel és használaton kívül helyezték a kéményt, derült ki a beszámolóból. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában