Beszámoló

2023.05.31. 15:00

Nőtt a regisztrált bűncselekmények száma a letenyei rendőrség illetékességi területén

Mind Letenye városában, mind a letenyei rendőrőrs illetékességi területén kis mértékben ugyan, de nőtt a regisztrált bűncselekmények száma – derült ki abból a beszámolóból, amit Berke László rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, a nagykanizsai kapitányság vezetője készített a városi önkormányzat képviselő-testületi ülésére.

Gyuricza Ferenc

2022. május 4-én egy bolgár rendszámú kisteherautó letarolta az útlevélkezelők fülkéit a letenyei határátkelőnél

Forrás: Archív / police.hu

A rendőrségi beszámoló szerint Letenye városában egy év alatt tíz esettel, 63-ról 73-ra növekedett a regisztrált bűncselekmények száma, a rendőrőrs illetékességi területén pedig 170-ról 183-ra. A növekmény a kiemelten kezelt – vagyis a lakosság szubjektív biztonságérzetét közvetlenül, leginkább befolyásoló – bűncselekmények számadataiban is kimutatható, a letenyei járás területén a 2021-ben regisztrált 92 esettel szemben tavaly már 112 alkalommal kellett ilyen ügyben eljárniuk a rendőröknek, míg a város területén 17-ről 50-re növekedett a számuk, ezen belül a lopások száma emelkedett a legjelentősebben, 4-ről 41-re. A beszámolóban olvasható magyarázat szerint mindez abból adódott, hogy egy Letenyén működő raktározási és logisztikai cégnél dolgozó személy sorozat jellegű lopásokat követett el, amit a vagyonvédelmi szolgálat észlelt, majd az elkövetővel szemben a rendőrség folytatott le eredményes büntetőeljárást.

A rendőrségi jelentés kitér arra is, hogy 2022-ben jelentős volt a letenyei őrs működési területén lévő határátkelőhelyeken, illetve az M70-es gyorsforgalmi úton végrehajtott fokozott ellenőrzések során felderített bűncselekmények száma, ezek azonban a lakosság biztonságérzetét negatívan nem befolyásolták. Potenciális veszélyforrást jelentenek ugyanakkor a térségben viszonylag nagy számban található hegyi hajlékok és pincék, melyek kedvelt célpontjai a bűnelkövetőknek.

A közlekedésbiztonságot illetően elsősorban arra figyelmeztet a beszámoló, hogy míg a Nagykanizsai Rendőrkapitányság illetékességi területén az összes balesetszám 663-ról 639-re csökkent, addig a személyi sérüléssel járó esetek száma jelentősen, 105-ről 132-re emelkedett, nyolc esetben pedig halállal végződött. A letenyei járás területén ugyanakkor halálos baleset sem 2021-ben, sem 2022-ben nem történt. A rendőrség megállapította, hogy a balesetek leggyakrabban a sebesség nem megfelelő megválasztása miatt következtek be, bár az esetek többségében nem abszolút, hanem relatív sebességtúllépésről volt szó, emiatt fokozottabb sebességellenőrzést rendeltek el. A rendőrség a gyorshajtásos esetek visszaszorítása mellett az ittas járművezetők forgalomból való kiszűrését tartja még elsődleges feladatának, hiszen 2021-ben és tavaly is kilenc esetben merült fel személyi sérüléssel járó balesetet okozó személynél az ittasság gyanúja. 2022-ben 185 esetben került sor ittas járművezetővel szembeni intézkedésre, ebből 123 alkalommal közlekedési bűncselekmény miatt indítottak eljárást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában