Önkormányzati ülés

2023.05.06. 09:00

Lenti Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2022-es éves tevékenységéről szóló beszámolója

Az áprilisi soros önkormányzati ülésen tárgyalta és fogadta el a képviselő-testület a Lenti Hivatásos Tűzoltóparancsnokság (Lenti HTP ) 2022-es éves tevékenységéről szóló beszámolóját.

Korosa Titanilla

A fotó a Rédics és Külsősárd közti elágazóban készült tavaly novemberben, ide műszaki mentéshez érkeztek ki a lenti tűzoltók

Fotó: Korosa Titanilla

A Lenti HTP működését a 2022-es évben is a kiegyensúlyozottság, stabilitás jellemezte, kiemelkedőbb káreset nem történt a gyors és szakszerű beavatkozásoknak köszönhető – derült ki a beszámolóból.

A 2022-ben nem alakult ki gyakran olyan rendkívüli időjárási körülmény sem, amely nagy mértékben befolyásolta a beavatkozások mennyiségét, ezért a vonulások száma az előző évekéhez hasonlóan alakult. A parancsnokság illetékességi területe 56 településre terjed ki. Itt összesen 43 tűzesethez vonultak ki a tűzoltók, 11 esetben lakóingatlanhoz, a szabadtéri tüzek száma 22 volt. A téli hónapokban a megváltozott útviszonyokra kellett felkészülni elsősorban az M70-es, 86-os és 75-ös közutakon, nyáron pedig az itt áthaladó, tengerpartra tartó utazók miatt nő a forgalom. Műszaki mentést 73 alkalommal végeztek. Szén-monoxid szivárgás miatt két esetben kellett eljárnia a hatóságnak, halálos eset nem történt.

A lakosság biztonságának növelése érdekében segíti a Lenti HTP a működési területén található önkéntes tűzoltó egyesületeket, felzárkóztatásukat fő feladatként kezeli. Az önkéntes tűzoltó egyesületeknél a tűzoltóság célja a technikai eszközök fejlesztése és taglétszám bővítése volt tavaly.

A Lenti HTP beiskolázott állománya a 2022-ben indult tűzoltó képzéseket, továbbképzéseket és szaktanfolyamokat sikeresen teljesítette. A működéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételek egyaránt biztosítottak.

A lakosság tájékoztatása visszatérő, csaknem állandó feladatot jelentett 2022-ben, ehhez az önkormányzatokkal és a közbiztonsági referensekkel, köznevelésben résztvevőkkel, gazdálkodó szervezetekkel, polgári védelmi szervezetekkel folyamatos, állandó, élő kapcsolatot alakítottak ki.

Több alkalommal elvégezték a tűzoltók a bel- és külterületi vízelvezetők ellenőrzését. Belterületek többségében megfelelő gondozottságot tapasztaltak a településeken. A külterületi vízelvezetők esetében is jelentős javulás fedezhető fel, amióta ezek a vízügyi igazgatóságok kezelésébe kerültek. A fentiek mellett a Lenti HTP több alkalommal a mentőszolgálat kérésére vonult idős, egyedülálló beteghez, aki nem tudott ajtót nyitni, vagy az ingatlanon belül úgy sérült meg, hogy nem tudták megközelíteni, vagy nem bírták el.

A lenti állomány folyamatosan részt vett a tűzmegelőzési bizottság munkájában és felvilágosító tevékenységében is. A tavaszi és nyári vegetációtüzek megelőzése érdekében a kerti zöldhulladékok szabadtéri égetési szabályairól, valamint a vágástéri hulladékégetés szabályairól szóló tájékoztató anyagot eljuttatták az önkéntes tűzoltóknak és a közbiztonsági referenseknek, és a forgalmasabb intézményekbe.

Az ülésen hozzászólásban elhangzott még, hogy a szén-monoxid szivárgást jelző készülékek listája elérhető a katasztrófavédelem honlapján ajánlással.

A 2023-as év fő céljainak, hasonlóan a tavalyihoz a halálos kimenetelű tűzesetek és a szén-monoxid mérgezések, valamint a szezonális tűzesetek számának csökkentését, megelőzését nevezték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!