Frissen Zalából

2023.03.01. 10:28

Nem ismerte el bűnösségét a magát Jézus reinkarnációjának nevező férfi

Nem ismerte el bűnösségét az a magát spirituális tanítónak kiadó férfi, akinek büntetőperében szerdán tartottak előkészítő ülést az egerszegi járásbíróságon.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

A vád szerint a férfi  évtizedeken keresztül spirituális, energiával gyógyító mesternek adta ki magát. „Betegeit, tanítványait” csoportos foglalkozásokon és egyénileg is fogadta. „Tanításai” során a feltétel nélküli szeretetről, Istenről, a Megváltóról, a földi hívságok levetkőzéséről, az anyagi javak megvetéséről, a testi és lelki megtisztulásról, a szerénységről, az odaadásról és a mások iránti önzetlen áldozatról, a testiséget jelentő vágyak távoltartásáról beszélt. „Követői” naiv, a pénzügyekhez nem értő, az anyagi javakat megvető embernek ismerték meg. A személye köré csoportosuló – jellemzően gyógyításra, lelki útmutatásra vágyó – emberekkel országszerte különböző helyszíneken találkozott, így például Zalaegerszegen, Böhönyén, Nagykanizsán, Pécsett és Budapesten is.

A férfi magát Jézus inkarnációjának s ezáltal „gyógyító és lelket mentő mesternek” tüntette fel. Tanításaival látogatói bizalmába férkőzött, érzelmi függőséget teremtett velük, majd befolyásolni kezdte életvitelüket, pár- és pályaválasztásukat, továbbá pénzügyi döntéseiket. Követőit - nemes és önzetlen indokokra hivatkozva – arra buzdította, hogy az általa megjelölt jótékony vagy az ő életét előbbre vivő célokra különböző összegeket adjanak, a pénzt azonban saját luxus életvitelének finanszírozására fordította.

Követői, áldozatai egy része végig hitt a férfi küldetésében, többen viszont megkérdőjelezték tevékenységét, de nem tudtak kitörni befolyása alól, mert a férfi azzal fenyegette meg őket, hogy aki „elárulja” őt, az megbetegszik. Az áldozatok között volt orvosnő is, akit csalárd befektetési történeteivel 14 millió forinttal károsított meg, másoktól ingatlanügylettel csalt ki 10 millió forintot. Több millió forintra rúgott az a pénz is, amit jótékony célokra kért, ám ezt saját magára költötte.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség a férfi ellen 22 rendbeli, különbözőképpen minősülő csalás, valamint garázdaság miatt emelt vádat. Arra az esetre, ha a férfi az előkészítő ülésen bűnösségét beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyész 6 év börtönbüntetést indítványozott. Mivel a férfi az előkészítő ülésen ártatlannak mondta magát, a büntetőper tárgyalással folytatódik, az április 19-én kezdődő bizonyítási eljárásban számos tanút fognak meghallgatni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában